Bekijk het origineel

ChristenUnie heeft duidelijk eigen profiel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

ChristenUnie heeft duidelijk eigen profiel

3 minuten leestijd

De ChristenUnie beweegt niet naar het CDA toe, meent Pieter Plug. Het is helder waar de partij voor staat: christelijk-sociale, Bijbelgetrouwe politiek.

"ChristenUnie beweegt zich naar CDA", aldus de kop boven een artikel in het RD van 23 januari. Prof. dr. G. Harinck sluit niet uit dat de ChristenUnie eens opgaat in het CDA, aldus het artikel. Een wel heel eenzijdige benadering van het tienjarig bestaan van de ChristenUnie. En dan ook nog alleen op grond van de mening van Harinck, die zelf CDA stemt en ook lid is van deze partij.

Alleen al op basis van de Uniefundering en Unieverklaring van de ChristenUnie kan menig CDA'er niet uit de voeten met de ChristenUnie. De ChristenUnie wil actieve politiek bedrijven in het perspectief van Jezus Christus, Wie alle macht is gegeven in hemel en op aarde. Die erkenning is bij een groot deel CDA'ers zoek.

Harinck verwijt de ChristenUnie kleurloosheid als coalitiepartner tussen PvdA en CDA in. De partij moet zich eens spiegelen aan de positie van D66 in de paarse kabinetten, aldus de hoogleraar. Daarmee vergeet hij dat de ChristenUnie een heel andere rol wil innemen dan D66.

De CU neemt deel op basis van inhoud en beweegt zich in het politieke spectrum tussen CDA en PvdA in. D66 profileerde zich destijds aan het uiteinde van het politiek spectrum en zette daarbij alleen in op enkele kroonjuwelen, waarmee deze partij geen enkel resultaat boekte. De ChristenUnie heeft het anders aangepakt en al bij het opstellen van het regeerakkoord haar invloed aangewend.

Christelijke wortels

Ook laat Harinck weten dat de ChristenUnie veel overeenkomsten vertoont met het CDA. De ChristenUnie legt volgens hem weinig nadruk op haar uitgangspunten en zoekt kiezers op basis van haar politieke programma. Daarmee slaat hij de plank volledig mis.

Wat we op dit moment zien, en dat heeft ongetwijfeld te maken met de strijd rondom de gemeenteraadsverkiezingen, is dat het CDA in den lande tijdelijk terugkeert naar de wortels van haar bestaan, die de partij al heel lang aan het afsnijden was. Destijds waren die christelijke wortels in de Christelijke Historische Unie, de Anti-Revolutionaire Partij en de Katholieke Volkspartij duidelijk aanwezig. In de loop van de tijd heeft het CDA die omwille van het kiezersaantal blijkbaar losgelaten.

De ChristenUnie bedrijft politiek vanuit een duidelijke en herkenbare visie op mens-zijn, samenleven en politiek die is gebaseerd op het christelijk geloof. Daarmee heeft de Christen¬°Unie een geheel eigen positie in de Nederlandse politiek.

Gelovig luisterend naar het Woord van God en met een open oog voor de werkelijkheid willen ChristenUniepolitici invloed uitoefenen op het bestuur van Nederland en bijdragen aan het welzijn van de samenleving. Ze laten zich daarbij aansporen door Gods opdracht om Hem lief te hebben en ook onze medemensen. Vanuit de verbondenheid met God is de CU gericht op de verbondenheid met mens en samenleving.

Hiermee onderscheidt de ChristenUnie zich duidelijk van de andere politieke partijen. Het is helder waarvoor de partij staat: christelijk-sociale politiek, Bijbelgetrouw.

De auteur is lid van de gemeenteraad van Ede en van de Provinciale Staten van Gelderland voor de ChristenUnie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 februari 2010

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

ChristenUnie heeft duidelijk eigen profiel

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 februari 2010

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken