Bekijk het origineel

hoe zit dat,failliet gaan?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

hoe zit dat,failliet gaan?

2 minuten leestijd

Wat is een faillissement?

Een gerechtelijke beslaglegging op het vermogen, waardoor de ondernemer de zeggenschap hierover verliest. De rechter zal een faillissement uitspreken wanneer een bedrijf niet langer in staat is om zijn financiële verplichtingen na te komen en andere middelen, zoals surseance (uitstel van betaling), geen soelaas bieden. De rechter benoemt een curator die het faillissement verder afwikkelt. Hij zal onder meer bekijken of een doorstart mogelijk is en eventuele baten verdelen onder de schuldeisers.

Wie kan een faillissement aanvragen?

Veelal gebeurt dit door een schuldeiser met een vordering die niet wordt terugbetaald. Voor de rechter een faillissement kan uitspreken zijn er minstens twee schuldeisers nodig, waarvan ten minste één schuld opeisbaar is. Ook het openbaar ministerie kan, bijvoorbeeld vanwege het openstaan van boetes, een faillissement aanvragen. Ook kan een ondernemer zijn eigen faillissement aanvragen.

Valt het privévermogen ook onder een faillissement?

Dat hangt af van de rechtsvorm van de failliet verklaarde onderneming. Over het algemeen geldt dat wanneer zogenoemde natuurlijke personen -zoals de eigenaar van een eenmanszaak of de vennoten binnen een vennootschap onder firma- failliet worden verklaard, ook hun privévermogen, en soms dat van hun partner, hieronder valt. Bij rechtspersonen zoals bv's, nv's en stichtingen wordt het privévermogen van de bestuurders niet in het faillissement betrokken. Behalve wanneer er sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Hoelang duurt een faillissement?

Afhankelijk van de situatie: maanden tot jaren. Een faillissement kan onder meer eindigen wanneer schuldeisers en de rechter akkoord gaan met een betalingsregeling. Ook kan de rechter een verzoek tot schuldsanering inwilligen. De ondernemer kan dan na een saneringsperiode van drie jaar met een schone lei eventueel weer opnieuw beginnen. Gedurende die jaren leeft hij op bijstandsniveau en wordt een maximale inspanning vereist om schuldeisers tegemoet te komen.

Ik ben werknemer. Wat betekent dit voor mij?

In de meeste gevallen leidt een faillissement tot ontslag. De curator mag het dienstverband zonder ontslagvergunning opzeggen met een opzegtermijn van slechts enkele weken. Uitvoeringsinstituut UWV kan de betalingsverplichting van het loon tot die opzegdatum overnemen. Daarna resteert een WW-uitkering.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 februari 2010

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

hoe zit dat,failliet gaan?

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 februari 2010

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken