Bekijk het origineel

Jodiumpillen tegen kernramp Borssele

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jodiumpillen tegen kernramp Borssele

1 minuut leestijd

BORSSELE (ANP) - Mensen die in de buurt van de Zeeuwse kerncentrale Borssele wonen, kunnen vanaf 15 maart op het gemeentehuis jodiumpillen afhalen.

De pillen moeten hen beschermen als er zich een kernramp voordoet. Ook inwoners van Zeeuws-Vlaanderen, die onder de rook wonen van een aantal Belgische kerncentrales, kunnen de pillen bij hun gemeente ophalen.

De actie maakt deel uit van een preventiecampagne van de overheid. Al jaren liggen er vele duizenden jodiumpillen in de kelders van een aantal Zeeuwse gemeentehuizen. Het nieuwe aan deze actie is dat burgers de pillen nu zelf mogen ophalen en ze thuis kunnen bewaren voor als het nodig is.

De pillen helpen alleen als er bij een ongeluk met een kerncentrale radioactief jodium vrijkomt. De stof slaat zich op in de schildklier en kan in de jaren daarna kanker veroorzaken. Als mensen de pillen slikken, kan worden voorkomen dat het radioactieve jodium in de schildklier terechtkomt.

In het verleden was er met name vanuit de antikernenergielobby veel kritiek op de jodiumpillen. De overheid zou de mensen schijnveiligheid bieden. Volgens een woordvoerster wijst de gemeente Borsele haar bewoners er nadrukkelijk op dat de pillen niet werken tegen radioactiviteit in het algemeen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 maart 2010

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Jodiumpillen tegen kernramp Borssele

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 maart 2010

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken