Bekijk het origineel

Tij voor kernenergie kan keren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tij voor kernenergie kan keren

Afval centrale Dodewaard wordt binnenkort afgeleverd in Borssele

2 minuten leestijd

BORSSELE (ANP) - Al het hoogradioactieve afval dat de kerncentrale Dodewaard in een bedrijfstijd van 28 jaar veroorzaakt heeft, past op één dieplader en die gaat het binnenkort gaat afleveren bij Covra, de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval in het Zeeuwse Borssele.

Covra greep die gebeurtenis gisteren aan om de buitenwereld duidelijk te maken dat het berekend is op meer kernafval uit Nederlandse centrales in de komende jaren.

De kernenergiecentrale Dodewaard werd in 1997 uit bedrijf genomen. De relatief kleine centrale was economisch geen succes. Dodewaard werd niet alleen gebouwd om stroom te leveren, maar ook om in Nederland ervaring op te doen met deze vorm van energie. Toen Dodewaard werd gesloten, speelde mee dat het draagvlak voor kernenergie in de samenleving flink was afgenomen.

Maar het tij lijkt te keren. Inmiddels is besloten dat de veel grotere kerncentrale in Borssele niet in 2014 zal sluiten, maar pas in 2033.

Bovendien heeft het Zeeuwse energiebedrijf Delta vorig jaar een begin gemaakt met de procedure die nodig is om een vergunning te krijgen voor de bouw van een tweede centrale, die vijf keer zo groot zou moeten worden als de bestaande centrale in Borssele. Regeringspartij CDA had toen al laten weten er geen probleem mee te hebben als zo'n vergunning zou worden aangevraagd. De PvdA, drie weken geleden nog de regeringspartner van het CDA, blokkeerde de bouw van een nieuwe kerncentrale in deze kabinetsperiode.

Directeur Hans Codée van Covra liet zich niet uit over politiek, toen hij gisteren de pers verwelkomde in zijn bedrijf, dat volledig in handen is van de staat. Wel maakte hij duidelijk dat er voorlopig nog genoeg ruimte is om hoogradioactief afval op te slaan in het Habog, het Hoogradioactief Afval Behandelings- en Opslaggebouw.

Ook biedt het bedrijfscomplex volop ruimte voor uitbreiding van de opslagcapaciteit. De financiering hoeft dan geen probleem te zijn. Bij hem geldt het principe "de vervuiler betaalt". Als een grotere capaciteit van de opslag nodig is voor de kerncentrale Borssele zal de eigenaar daarvan linksom of rechtsom opdraaien voor de kosten, aldus Codée.

Covra heeft als taak om al het radioactieve afval dat in Nederland vrijkomt, op te slaan. Bij hoogradioactief afval van kernenergie gebeurt dat pas na jaren. De splijtstofelementen, die in het hart van de kerncentrale de brandstof bevatten, gaan na gebruik naar een zogeheten opwerkingsfabriek in het buitenland, en pas daarna terug naar Nederland.

Zo ging het afval van Dodewaard naar het Britse Sellafield. Daar werden uranium en plutonium, stoffen die hergebruikt kunnen worden in kerncentrales, uit het afval gehaald, voordat het een dezer dagen terugkomt naar Nederland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 maart 2010

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Tij voor kernenergie kan keren

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 maart 2010

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken