Bekijk het origineel

Rusland vaker toneel van bloedige terreuraanslagen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rusland vaker toneel van bloedige terreuraanslagen

3 minuten leestijd

MOSKOU - Rusland is in de afgelopen jaren vaker getroffen door bomaanslagen, al dan niet gepleegd door zelfmoordenaars. Hieronder een overzicht van de opvallendste terreurdaden de afgelopen tien jaar in het grootste land op aarde.

2010: Twee vrouwelijke zelfmoordenaars blazen zichzelf op 29 maart op in de metro van Moskou, met meer dan 10 miljoen inwoners de op een na grootste stad van Europa. Zeker 37 mensen komen om het leven.

2009: In november komen 26 mensen om tijdens een bomaanslag op de Nevsky Express, de treinverbinding tussen Moskou en Sint-Petersburg. Islamitische extremisten claimen de aanslag later en kondigen een sabotageoorlog aan tegen de "bloedige bezettingspolitiek" van Rusland in de Kaukasus.

2004: Een zelfmoordenaar, naar verluidt uit Tsjetsjenië, blaast zichzelf in februari op in een metrovoertuig in Moskou. Er vallen 39 doden. Eind augustus komen negentig mensen om het leven als twee passagiersvliegtuigen na bomexplosies neerstorten in de buurt van Moskou. Een week later gijzelen rebellen een school in de stad Beslan. Ze zouden strijden voor een onafhankelijk Tsjetsjenië. Na een belegering van 52 uur eindigt de gijzeling in een bloedbad, waarin 331 gegijzelden (van wie de helft kinderen) en 31 rebellen sterven.

2002: Tsjetsjeense terroristen gijzelen in oktober 700 bezoekers van een theater in Moskou. Tijdens de bevrijdingsactie vinden 129 gegijzelden en 41 terroristen de dood, de meesten doordat ze giftig gas inademen. In december brengt een zelfmoordenaar een vrachtwagen vol explosieven tot ontploffing bij een gebouw van de pro-Russische regering in Tsjetsjenië. Meer dan zestig mensen komen om het leven.

1999: Meer dan 200 mensen komen in september om het leven als bommen ontploffen in appartementencomplexen in drie steden, waaronder Moskou. De Russische autoriteiten geven Tsjetsjeense rebellen de schuld. Op hun beurt stellen de opstandelingen dat de geheime diensten van Rusland achter het bloedbad zitten. Later breekt de tweede Tsjetsjeense oorlog uit.

De ontploffingen van vanmorgen zorgden voor enorme paniek in de volgepakte metrostellen. Veel pendelaars zullen direct terug gedacht hebben aan eerdere aanslagen die bij velen nog vers in het geheugen liggen. Niet de ruim dertig doden en vele gewonden, maar het besef dat de terreur terug is in de straten van Moskou is de grootste schade die de terroristen vanmorgen hebben aangericht.

De verantwoordelijkheid voor de bomaanslagen is nog niet opgeëist, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Tijdens de vorige aanslag in Moskou, in 2004, waren de puinhopen in enkele uren opgeruimd. De sporen van de zelfmoordaanslag van vandaag zullen ongetwijfeld ook weer snel worden verwijderd. Maar het is duidelijk dat deze brute aanval niet zal worden genegeerd en dat er een reactie van de autoriteiten zal volgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 maart 2010

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Rusland vaker toneel van bloedige terreuraanslagen

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 maart 2010

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken