Bekijk het origineel

Amsterdam blij met einde strippenkaart

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Amsterdam blij met einde strippenkaart

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het besluit van demissionair minister Eurlings (Verkeer) om de strippenkaart in de regio Amsterdam per 3 juni in de ban te doen, valt goed bij de Stadsregio Amsterdam.

"We zijn heel blij met de toestemming van Eurlings om helemaal over te gaan op de OV-chipkaart", zei een woordvoerster. "Wij zijn er al een hele tijd klaar voor." De minister bracht de Tweede Kamer gisteren op de hoogte van de plannen.

De komende tijd werkt de Stadsregio er samen met vervoersbedrijven GVB, Arriva en Connexxion hard aan om de reizigers te informeren over het verdwijnen van de strippenkaart. Zo komen er acties om de kaarten op te maken, want volgens de zegsvrouw zijn ze na 3 juni echt niet meer bruikbaar. Verder zijn er onder meer spotjes te zien bij de lokale media, komen er posters in de stad te hangen en doen de betrokken partijen er alles aan om de aanschaf van de OV-chipkaart te stimuleren.

Een van de voorwaarden om volledig over te kunnen gaan op de OV-chipkaart is dat de Stadsregio de kostenneutraliteit waarborgt. Dat houdt in dat de gebruikers van de chipkaart gemiddeld niet meer betalen dan voor de invoering van de kaart.

Het GVB reageerde gisteren eveneens verheugd. "Dit is de laatste stap in deze regio, daar zijn we heel blij mee", liet een zegsvrouw weten. Het systeem is volgens haar stabiel. Ongeveer 80 procent van de Amsterdammers gebruikt inmiddels de OV-chipkaart, wist de woordvoerster te vertellen. In de regio ligt dit percentage nog wat lager, rond de 55. Het vervoersbedrijf zet de komende tijd extra mensen in om iedereen te informeren over het afschaffen van de strippenkaart.

Na Rotterdam is Amsterdam straks de tweede stad in Nederland waar de OV-chipkaart het enige geldige vervoersbewijs is in metro, tram en bus.

De minister heeft het verzoek om de strippenkaart af te schaffen getoetst aan tal van criteria zoals beveiliging, faciliteiten voor begeleiders, soepele overgang voor reizigers en de opbrengstneutraliteit.

Eerder is afgesproken dat zodra de OV-chipkaart het enig vervoer- en betaalmiddel is in een regio, reizigers binnen een jaar met die kaart moeten kunnen reizen in heel Nederland. Het feit dat sinds 11 februari van dit jaar in Rotterdam uitsluitend met de OV-chipkaart wordt gereisd, betekent dat uiterlijk per 11 februari 2011 het reizen met deze kaart in bus, tram, metro en trein in heel Nederland mogelijk moet zijn.

De Tweede Kamer zou gistermiddag een overleg hebben over de kwestie. Dat is uitgesteld tot morgenavond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 april 2010

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Amsterdam blij met einde strippenkaart

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 april 2010

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken