Bekijk het origineel

Verdachte van moord Andrea Luten gepakt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verdachte van moord Andrea Luten gepakt

DNA-test wijst naar Hoogevener

2 minuten leestijd

ASSEN (ANP) - Het openbaar ministerie (OM) is ervan overtuigd dat zeventien jaar na dato dan toch nog de moordenaar van Andrea Luten uit Ruinen is gevonden.

Justitie in Assen maakte gisteren bekend dat een 41-jarige man uit Hoogeveen is opgepakt, wiens DNA overeenkomt met materiaal dat de politie destijds in de zaak-Luten heeft veiliggesteld.

Het meisje uit Drenthe werd op 10 mei 1993 gedood in de bossen bij het buurtschap Gijsselte tussen Hoogeveen en Ruinen. Ze is omgebracht toen ze van school in Hoogeveen naar huis fietste. Haar vader was degene die haar dode lichaam vond. De 15-jarige Andrea Luten bleek te zijn gewurgd.

De politie heeft na de moord vijf verdachten in beeld gehad, van wie er uiteindelijk één voor de rechter is gebracht. Deze man is in 2002 vrijgesproken omdat de rechtbank de beschikbare getuigenverklaringen niet sterk genoeg vond.

De huidige verdachte heeft op 10 maart DNA-materiaal afgestaan. Dat moest hij, omdat de rechter hem in november veroordeelde voor huiselijk geweld.

Profielen van genetisch materiaal dat bepaalde veroordeelden moeten afstaan, worden bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vergeleken met profielen die in de DNA-databank zitten. Op 23 april heeft het NFI aan het OM laten weten dat de gegevens van de Hoogevener matchten met materiaal uit de zaak-Andrea Luten.

Na deze melding is het coldcaseteam van de Noordelijke Recherche Eenheid (NRE) direct uitgebreid met verschillende tactische rechercheurs. De daaropvolgende dagen heeft de politie de arrestatie van de verdachte voorbereid.

Voor zover bekend is de naam van de Hoogevener de afgelopen zeventien jaar niet naar voren gekomen. In die periode heeft de politie in totaal circa 2100 mensen ondervraagd over de gewelddadige dood van het meisje uit Ruinen. De man uit Hoogeveen zat daar niet bij en geen enkele getuige heeft hem als mogelijke betrokkene genoemd. Ook zat hij niet bij de 300 mannen die in 2005 zijn gevraagd mee te werken aan DNA-onderzoek.

De verdachte wordt donderdag voor de onderzoeksrechter geleid, die onder meer moet oordelen of het OM hem langer in hechtenis mag houden.

De arrestatie heeft geleid tot opluchting bij de ouders van Andrea, vertelde burgemeester P. Snijders van gemeente De Wolden, waar Ruinen bij hoort. "Ik hoop dat hiermee een eind komt aan jarenlange onzekerheid", aldus Snijders. "Ik leef met hen mee." De burgemeester zei ook opgelucht te zijn voor de inwoners van het dorp. "Al die jaren heeft de dood van Andrea de gemoederen steeds beziggehouden."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 mei 2010

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Verdachte van moord Andrea Luten gepakt

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 mei 2010

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken