Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Kerk kwam in oorlog op voor Joden"

1 minuut leestijd

ROTTERDAM - Het kerkelijk verzet tegen de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog was veel sterker dan vaak wordt aangenomen.

Dat betoogt ds. Johan M. Snoek (89) in zijn boek "Joodse en Palestijnse tranen", dat volgende week wordt gepresenteerd. De predikant, die in de oorlog actief was in het verzet, heeft in het boek zijn persoonlijke ervaringen verwerkt, maar deed ook uitgebreid historisch onderzoek.

De kerken spreken nogal eens vanuit schuldgevoel, waardoor ze te bescheiden zijn over hun eigen rol, vindt de gereformeerde emeritus predikant. Als voorbeeld noemt hij de nota van de Protestantse Kerk in Nederland in 2008 over het Israëlisch-Palestijnse conflict en de publicaties van de theoloog dr. Hans Jansen.

Ds. Snoek uit in het boek ook zijn toenemende zorg over de situatie in en rond de staat Israël. "Uitverkiezing is geen vrijbrief voor een zondig leven. Dat geldt voor christenen, maar ook voor Joden."

Zie ook Puntkomma pag. 13.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 mei 2010

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 mei 2010

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken