Bekijk het origineel

Niet kunnen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Niet kunnen

2 minuten leestijd

"?want waarom zoudt gij sterven, o huis Israëls?" Ezechiël 18:31

Het staat vast en zeker dat een goddeloze zich niet kan bekeren. Maar het is niet uitsluitend dit niet kunnen wat hem verhindert. Want indien dit het enige beletsel was voor een goddeloze, dan zou hij zich voor de rechterstoel van Christus als volgt kunnen verontschuldigen: "Heere, u weet toch wel hoezeer ik mijn best gedaan heb? Ik wenste wel door Uw woord geregeerd te worden, maar ik kon het niet. Ik wilde wel vernederd en vernieuwd worden, meer dan ik was, maar ik heb het niet gekund."

Als het alleen de onmacht was van de goddeloze die hem belette, dan zou hij zich zo kunnen verontschuldigen. Maar och, zo kan hij zonder openlijk te liegen niet spreken: "Heere, het lag niet alleen aan mijn vrije wil dat ik verkeerd deed. Ik heb boosheid gedaan, maar ik kon nu eenmaal niet anders."

Ik vraag u: Hoewel het buiten uw macht lag om niet in erfzonde geboren te worden, wie heeft u genoodzaakt om zulke dadelijke zonden te begaan? De goddelozen hebben hun wilsvrijheid niet gebruikt om te kiezen wat goed was. Omdat ze niet konden? Dat was niet de hoofdzaak. Nee, het was omdat zij niet wilden.

William Fenner, predikant te Rochfort

("Moedwillige onbekeerlijkheid", 1661)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juni 2010

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Niet kunnen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juni 2010

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken