Bekijk het origineel

F. vervolgd in zaak-Luten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

F. vervolgd in zaak-Luten

2 minuten leestijd

ASSEN (ANP) - Het openbaar ministerie in Assen vervolgt de 41-jarige Henk F. uit Hoogeveen voor gekwalificeerde doodslag op Andrea Luten.

Dat maakte het OM gisteren bekend. Gekwalificeerde doodslag is doodslag in combinatie met een ander strafbaar feit.

Een officier van justitie heeft onlangs in een persoonlijk gesprek met de ouders van Andrea Luten de aanklacht toegelicht. Volgende week dinsdag is de eerste pro-formazitting in de zaak bij de rechtbank Assen.

"We verdenken F. van vrijheidsberoving en verkrachting van Andrea Luten", aldus persofficier Gerben Wilbrink. "Hij nam het meisje onvrijwillig mee het bos in, nadat hij haar op de fiets was tegengekomen. Tijdens de verhoren heeft hij bekend haar daarna te hebben verkracht."

Omdat F. bang was dat zijn daden zouden uitkomen, heeft hij Andrea uiteindelijk gewurgd, verklaarde de verdachte. Wilbrink: "In dit geval gaat het dus om doodslag in combinatie met vrijheidsberoving en verkrachting. Een delict waar maximaal een levenslange gevangenisstraf op staat."

Bij het onderzoek na haar vondst in mei 1993 werden op het lichaam van het meisje geen spermasporen aangetroffen. Wel werd een schaamhaar gevonden, waaruit later een DNA-profiel kon worden gehaald. Op basis van dit profiel kon F. uiteindelijk, na het afstaan van DNA in een zaak van huiselijk geweld begin dit jaar, worden aangehouden. Na een verkrachting hoeven geen spermasporen op het lichaam gevonden te worden, verduidelijkt Wilbrink. Over het motief van F. om de voor hem onbekende 15-jarige Andrea van haar vrijheid te beroven en te verkrachten, wil Wilbrink niets zeggen. "Die details worden besproken tijdens de uiteindelijke behandeling van de zaak. Wanneer die is, is nog niet bekend."

F. staat op de wachtlijst voor het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Daar moet hij worden geobserveerd en psychisch onderzocht voor de zaak.

Andrea Luten uit Ruinen verdween op 10 mei 1993 toen zij op de fiets op weg was van haar school in Hoogeveen naar huis. Haar lichaam werd een dag na de vermissing door haar vader gevonden in de bossen bij Gijsselte. De afgelopen zeventien jaar werden achtereenvolgens vijf verdachten aangehouden in de zaak. F. was niet eerder bij politie en justitie in beeld geweest.

F. wordt ook verhoord over het mogelijk witwassen van geld. In zijn huis werden duizenden euro's aangetroffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 juli 2010

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

F. vervolgd in zaak-Luten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 juli 2010

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken