Bekijk het origineel

Bouterse

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bouterse "te druk" voor spijtbetuiging

2 minuten leestijd

PARAMARIBO - Aankomend president van Suriname en ex-legerleider Desi Bouterse komt vooralsnog niet toe aan zijn spijtbetuiging voor de Decembermoorden van 1982. Hij zou het daar te druk voor hebben.

"Hij heeft niet afgezien van de spijtbetuigingen omdat er negatieve kritiek is geuit op het plan. De man heeft het druk met de regeringsformatie en het beleid. De spijtbetuiging zal later dit jaar plaatsvinden", zei Bouterses pastoraal begeleider Steve Meye in een gesprek met het ANP. Een datum is nog niet geprikt.

Meye heeft regelmatig contact met Bouterse. "Wij bidden met hem en geven geestelijke bijstand. Er rust een vloek op Suriname door vele negatieve gebeurtenissen. Als geestelijk leider vind ik het nodig dat Bouterse de vloek doorbreekt door vergiffenis te vragen voor de gebeurtenissen van de jaren tachtig", aldus de geestelijke.

De advocaat van Bouterse in het strafproces, Irwin Kanhai, is tegen de spijtbetuiging. Bouterse is hoofdverdachte van de moord op vijftien critici van het toenmalige militaire bewind. "Mijn cliënt is onschuldig. Het proces is ruim tweeënhalf jaar gaande en nog niemand is in de krijgsraad gekomen en heeft gezegd dat mijn cliënt de moorden heeft gepleegd of opdracht daartoe heeft gegeven. Waarvoor moet hij spijt betuigen?" betoogt Kanhai.

Meye zegt dat Kanhai als jurist niet weet "hoe geestelijke zaken werken." Ook Meye gelooft in de onschuld van Bouterse, maar wijst erop dat hij politiek verantwoordelijk was in die periode. "Daar gaat de spijtbetuiging over. Het is geen show, maar een oprechte handeling", aldus Meye.

Nabestaanden van slachtoffers van de Decembermoorden hebben geen boodschap aan de voorgenomen spijtbetuiging. Zij zijn niet van plan ernaartoe te gaan. "Bouterse moet in de zittingszaal vertellen wat er is gebeurd en nergens anders", zegt de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, die ervoor heeft gezorgd dat de Decembermoorden worden vervolgd.

De strafzaak rond de Decembermoorden is uitgesteld tot begin oktober. Dit is het gevolg van oververmoeidheid van openbaar aanklager Roy Elgin, meldde de Surinaamse krant De Ware Tijd gisteren. Er is geen vervanger aangewezen.

Voor morgen stond een zitting gepland, waarin beoogd president Bouterse en diverse andere verdachten en getuigen zouden worden verhoord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 augustus 2010

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bouterse

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 augustus 2010

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken