Bekijk het origineel

Balkenende komt aan op stormachtig Curaçao

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Balkenende komt aan op stormachtig Curaçao

3 minuten leestijd

WILLEMSTAD - Minister-president Balkenende is gisteravond (lokale tijd) geland op Curaçao met een vlucht van de kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba. De premier komt precies op het moment dat de Antillen met de orkaan Earl kampen.

Balkenende was gisterochtend begonnen aan een werkbezoek op Sint Maarten, maar verkortte dit in verband met de orkaan die gisteren op weg was naar Sint Maarten. De premier vloog daarop eerder naar Curaçao.

Balkenende brengt tot en met morgen een bezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba. Het bezoek staat in het teken van het slot van de Rondetafelconferentie (RTC) waarvan minister-president Balkenende voorzitter is. Deze RTC staat gepland op 9 september in Den Haag en is bedoeld om het ontmantelingsproces van de Nederlandse Antillen af te ronden.

De orkaan Earl, die onder meer op Sint Maarten afkoerst, zou vandaag aan kracht winnen. In de loop van de dag zal de storm aanzwellen, aldus berekeningen van het Amerikaanse Hurricane Center.

Vanwege de komst van de orkaan zijn op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius voorzorgsmaatregelen genomen. Zo moeten de bewoners voldoende eten, drinken, batterijen en kaarsen in huis halen.

Intussen gaan op de Antillen zelf de politieke ontwikkelingen door. De winnaar van de Curaçaose Eilandsraadsverkiezingen van vrijdag, de politieke partij PAR, wil snel een coalitie smeden. Daarom worden vandaag de hele dag al afzonderlijke gesprekken gevoerd met de vijf partijen die eveneens zijn verkozen in de raad.

De PAR wil snel spijkers met koppen slaan omdat er op korte termijn belangrijke beslissingen moeten worden genomen in het traject van de staatkundige herstructurering.

Curaçao en Sint Maarten willen verder als autonome landen binnen het koninkrijk; Bonaire, Sint Eustatius en Saba als bijzondere gemeenten van Nederland. Hiertoe moet echter nog wel de Staatsregeling, of grondwet, van Curaçao worden aangenomen. PAR is een groot voorstander, net als de MFK van Gerrit Schotte, winnaar van vijf zetels.

Pueblo Soberano, winnaar van vier zetels, is de enige partij die de 'koloniale' staatsregeling afwijst. De partij heeft haar eigen regeling geschreven en wil met de andere partijen een anti-PAR-coalitie vormen.

Zaterdag is de eerste zitting van de Eilandsraad. De PAR hoopt dan al een nieuwe regering te hebben. Pueblo Soberanoleider Wiels stelt dat deze haast door Den Haag wordt veroorzaakt, maar wijst naar de lange formatie in Nederland. "En dan moeten we het volgens hen hier snel regelen", stelde hij schamper. Volgens hem heeft Den Haag niets over dat onderwerp te zeggen.Toekomst Antillen

- Balkenende arriveert op Sint Maarten te midden van dreiging orkaan.

- Voorbereiding conferentie over toekomst Antillen in volle gang.

- Ook vandaag gesprekken over nieuwe regering Antillen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 augustus 2010

Reformatorisch Dagblad | 9 Pagina's

Balkenende komt aan op stormachtig Curaçao

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 augustus 2010

Reformatorisch Dagblad | 9 Pagina's

PDF Bekijken