Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Wonder dat post in Horst zo lang bestaat"

Evangelisatie in Limburg herdenkt 25-jarig bestaan

4 minuten leestijd

HORST - Terwijl Nederland overwegend protestants werd, heeft de Reformatie de provincie Limburg nooit bereikt. Daarom is het zo'n wonder dat de evangelisatiepost in Horst haar 25-jarig bestaan mag vieren. Dat zei ds. L. H. Oosten zaterdag.

De hervormde emeritus predikant en secretaris van het bestuur van evangelisatie Horst ging zaterdag in cultureel centrum 't Gasthoes in Horst voor in een dienst ter gelegenheid van het jubileum.

De evangelisatiepost draagt de naam Rehoboth en "het is waarlijk zoals de naam zegt, want de Heere heeft ruimte gemaakt", aldus ds. Oosten. De predikant opende de bijeenkomst met een meditatie over Psalm 138. "Het is geen verdienste van Horst, geen prestatie van het bestuur, maar net zoals in deze lofpsalm, die belijdt dat God de grote daden alleen doet om Zijn grote Naams wil. Daarom is het zo'n wonder dat de evangelisatiepost Horst, met alle zorgen en problemen die er geweest zijn, na 25 jaar nog bestaat."

Ds. D. J. Budding uit Grand Rapids (VS) vertelde zaterdag hoe de oprichting van de evangelisatiepost Horst in verband stond met een zeer persoonlijke gebeurtenis uit zijn leven. Toen het gezin Budding in 1971 een baby van enkele dagen oud ten grave moest dragen, zocht het wat rust in Limburg. In die tijd werd Budding getroffen door het gebrek aan Woordverkondiging in deze rooms-katholieke provincie.

Hoewel deze nood een zaak van het gebed werd, moest de predikant nog jaren wachten op de vervulling. In Horst woonde toen een rooms-katholieke man die was getrouwd met een protestantse vrouw. Deze inwoner van Horst las een kritische recensie van een boek van de oud gereformeerde ds. J. van der Poel. De man las het boek en werd hierdoor geraakt. Hij benaderde evangelist H. Bor uit Gent. Die verwees naar ds. Budding, die toen in Nederhemert stond. Voor het echtpaar Budding was het "onmogelijk" geen gehoor te geven aan het verzoek van de man om iets te doen in Limburg.

Ds. L Schaafsma (destijds predikant in Zuilichem) en ds. L. H. Oosten (toen predikant in Hedel) werden erbij betrokken en zo konden bijeenkomsten worden belegd; aanvankelijk in café Oostenriekse en later in cultureel centrum 't Gasthoes. Eerst werd L. van de Sluys benoemd en later kwam kandidaat J. A. J. Bals. Toen in 2004 de Protestantse Kerk in Nederland ontstond, werd besloten het bestuur zowel uit predikanten van de PKN als van de Hersteld Hervormde Kerk te laten bestaan. Door dalende inkomsten zag het bestuur zich genoodzaakt Bals ontslag te geven.

Evangelist J. P. J van Oerle, die voor drie dagen is aangesteld, vertelde zaterdag over de praktijk van het evangelisatiewerk. Na folderacties in Horst en omgeving, belt de evangelist aan bij huizen, maar de deur wordt meestal weer spoedig dichtgedaan. Soms volgt een uitnodiging om binnen te komen.

Van Oerle wees op de taak van de evangelisatiepost om mensen met het Woord van God bekend te maken. Hij probeert "op vriendelijke wijze de Heere Jezus Christus present te stellen, met inbegrip van de volle raad Gods." De evangelist riep de aanwezigen ertoe op voor het evangelisatiewerk te bidden. Aansluitend zong een groep uit Bhutan -zij wonen de diensten in Horst vaak bij- de aanwezigen toe.

Ds. J. Joppe, hersteld hervormd predikant te Maartensdijk, besloot de bijeenkomst met een meditatie over Kolossensen 4:1-9. Hij stelde dat de toenemende secularisatie van het overwegend rooms-katholieke Limburg het evangelisatiewerk kan bemoeilijken. Hoewel een vaste kern de evangelisatiepost bezoekt -onder hen mensen uit Bhutan en Uganda die via het vluchtelingenwerk binnenkomen- baart het verdwijnen van de jongeren de predikant zorgen. "Daarom is onophoudelijke voorbede voor de evangelisatiepost noodzakelijk."

Bij de evangeliserende levenshouding staat de christelijke levenswandel voorop en daarna komt het gepaste woord, aldus de predikant. "Het woord moet met zout besprengd zijn, dat wil zeggen dat het inhoudsvol en ook pittig mag zijn."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 september 2010

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 september 2010

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken