Bekijk het origineel

Staat van beleg in Ecuador

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Staat van beleg in Ecuador

President spreekt van staatsgreep

3 minuten leestijd

QUITO - De regering van Ecuador heeft gisteren de staat van beleg afgekondigd, omdat honderden agenten protesteerden tegen een nieuwe wet waardoor zij niet langer bij iedere promotie een bonus of medaille ontvangen.

Door het protest ontstond er chaos in het land. Het vliegverkeer lag stil en snelwegen raakten verstopt. Opstandige agenten bekogelden president Rafael Correa met traangas en water toen hij hen in de hoofdstad Quito probeerde toe te spreken. Hij moest naar het ziekenhuis worden gebracht om behandeld te worden nadat hij traangas had ingeademd. "Als jullie de president willen vermoorden, hier is hij! Dood me!" zei Correa vanuit het ziekenhuis tegen de agenten.

Militairen bestormden vervolgens het ziekenhuis om de president te redden. Correa zat bijna twaalf uur vast in het hospitaal, doordat de betogende agenten hem niet lieten vertrekken.

Correa heeft het ziekenhuis gisteravond verlaten en is veilig aangekomen in het presidentiële paleis. Op het balkon sprak hij de massaal toegestroomde bevolking toe, zo was te zien op rechtstreekse beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De menigte juichte en velen droegen de Ecuadoraanse vlag. Correa heeft alle presidenten van Latijns-Amerika bedankt voor hun steun. Volgens het staatshoofd is er één agent omgekomen bij de reddingsactie. Vijf militairen raakten gewond. Correa hield een vlammend betoog, waarin hij zei dat er "volledig onnodig bloed is vergoten."

De president heeft de politie van verraad en onverantwoordelijk gedrag beschuldigd en sprak van een poging tot een staatsgreep. Correa noemde het feit dat hij het ziekenhuis niet kon verlaten een gijzelingssituatie. Ook verklaarde hij dat er geen sprake zal zijn van een generaal pardon voor de rebellerende agenten.

De president ging na zijn toespraak in beraad met zijn kabinet in het paleis. Volgens een CNN-verslaggever ter plaatse was het gisteravond laat weer redelijk rustig in Quito.

Door het afkondigen van de staat van beleg heeft het leger, dat zich achter Correa schaarde, de taak gekregen de openbare orde te handhaven. Burgerrechten worden opgeschort, terwijl militairen huiszoekingen mogen doen zonder daarvoor een huiszoekingsbevel te hebben.

Het lijkt erop dat het protest spontaan is uitgebroken. Er waren geen tekenen dat de oppositie de demonstraties had gepland. Ook stonden er geen oppositieleiders op om het beleid van de regering aan de kaak te stellen.

In de hoofdstad Quito zou zijn geplunderd -zeker twee banken werden beroofd- evenals in Guayaquil. In die stad zouden supermarkten zijn overvallen. Over het algemeen is Ecuador een politiek instabiel land, maar sinds Correa aan de macht kwam, heersten er rust en stabiliteit.Staat van beleg

- Regering Ecuador kondigt staat van beleg af na rellen.

- Honderden agenten de straat op uit protest tegen nieuwe wet.

- Militairen bestormen ziekenhuis om president te bevrijden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 oktober 2010

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Staat van beleg in Ecuador

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 oktober 2010

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken