Bekijk het origineel

Einde aan Nederlandse Antillen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Einde aan Nederlandse Antillen

Prins Willem-Alexander en prinses Màxima wonen plechtigheden bij

2 minuten leestijd

RIJSWIJK - Het grootste project van het laatste kabinet- Balkenende, zo noemde demissionair staatssecretaris Bijleveld van Koninkrijksrelaties de hervorming van de Nederlandse Antillen. Het hele weekeinde waren er op de eilanden ceremonies en feestjes, vlag- gen werden gestreken, toe- spraken en redes werden ge- houden, er werd gehuild, er was melancholie en er werd gelachen.

De Nederlandse Antillen bestaan niet meer in hun huidige vorm. Sinds zondag 10-10-'10 zijn Curaçao en Sint Maarten zelfstandige landen binnen het koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn nu bijzondere gemeenten van Nederland. Koningin Beatrix stuurde de eilanden een telegram waarin ze ieder daar geluk en voorspoed toewenst.

Voor de landen verandert er behoorlijk wat. Zo betalen de inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba vanaf volgend jaar met de dollar in plaats van de Antilliaanse gulden. Curaçao en Sint Maarten krijgen per 2012 een nieuwe muntheid, de Caraïbische gulden. Tot die tijd blijft de Antilliaanse gulden bestaan. En het hoogste punt van Nederland ligt niet langer in Vaals maar op Saba: de Vaalserberg is immers slechts 322,5 meter hoog terwijl Mount Scenery, een vulkaan op Saba, 877 meter boven zeeniveau uitsteekt.

De gezaghebbers van Bonaire, Saba en Sint Eustatius kregen ambtsketens zoals burgemeesters in Nederland die ook dragen. Alle zestig agenten op Bonaire, Saba en Sint Eustatius vallen voortaan onder het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Op Curaçao werd in Willemstad om middernacht, gisterochtend zes uur Nederlandse tijd, de Antilliaanse vlag neergehaald. De plechtigheid in Willemstad werd bijgewoond door prins Willem-Alexander en prinses Màxima, demissionair minister van Defensie Van Middelkoop, staatssecretaris Bijleveld en de premiers van de Antillen en Aruba. Kort na het strijken van de vlag werd onder luid gejuich de vlag van Curaçao gehesen, ter ere van de geboorte van het land Curaçao. Gisteravond vertrokken de kroonprins en zijn vrouw van Curaçao terug naar Nederland.

Ook op Sint Maarten was een ceremonie. Vlak voor middernacht werd de Antilliaanse vlag gestreken en kort daarop ging de vlag van Sint Maarten in top. Ook Bonaire heeft afscheid genomen van de Nederlandse Antillen.

De eerste premier van Curaçao, Gerrit Schotte, riep in een toespraak de bevolking op "met elkaar samen te leven en samen te werken in het nieuwe land."Antillen

- Nederlandse Antillen houden met ceremonies officieel op te bestaan.

- Zowel gemeenten als landen krijgen nieuwe munteenheid.

- Plechtigheden bijgewoond door prins Willem-Alexander en prinses Màxima.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 oktober 2010

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Einde aan Nederlandse Antillen

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 oktober 2010

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken