Bekijk het origineel

Zegeltjes plakken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zegeltjes plakken

3 minuten leestijd

Het lijkt ouderwets, maar het is een actueel fenomeen: zegeltjes plakken. Zolang ik me het kan herinneren, plakte mijn vader Shell Zegels. We kochten er handdoeken van, geloof ik. Een snelle blik op de website van Shell leert dat handdoeken sparen nog steeds kan! Eigenlijk geweldig, zo'n stabiele organisatie als Shell. Bij alles wat verandert, dit kennelijk niet.

Je kunt bij Shell ook kiezen voor Air Miles. Dat is net zo goed een spaarprogramma, alleen komt daar geen lik aan te pas. Een pasje, meer niet. Elektronisch zegeltjes plakken dus eigenlijk.

Je kunt op nog een andere manier zegeltjes plakken. Gewoon, in het dagelijkse leven. Geen echte zegels, en ook geen echte spaarkaart, maar in je gedachten - mentaal.

Als je veel met mensen omgaat, maak je regelmatig situaties mee die je te denken geven. Mensen kunnen je irriteren, boos maken, verdrietig maken, wanhopig maken, teleurstellen enzovoort. Het kan iets kleins zijn, of iets groots, maar al te vaak incasseer je het gewoon, zonder de ander te laten merken wat het met je doet.

Dat zijn zegeltjes! Kleine, grote, maakt niet uit, ze worden allemaal in een spaarkaart geplakt. En als de spaarkaart vol is? Dan wissel je 'm met veel kabaal in. Totaal onredelijk en niet passend bij de situatie. Het kan zijn dat je dit doet bij de persoon in kwestie, maar even vaak wissel je 'm in bij de verkeerde. Thuis, bij je vrouw, je kinderen, of bij je baas op het werk. Dat levert doorgaans geen handdoeken op, ook al worden -de verkeerde- mensen op zo'n moment behoorlijk afgedroogd.

Hoe komt dat, vraag je je af. Ik geef toe, soms zijn dingen echt te klein om er iets van te zeggen. We moeten niet hypergevoelig worden en alles met iedereen maar willen uitpraten. Daar word je moe van.

Maar er zijn ook dingen die je raken. Het lijkt stoer -of, helemaal aan de andere kant: ootmoedig- om daar overheen te stappen, maar dat is het niet. Je bent bang dat de goede relatie wordt verstoord. Of dat de toch al kwetsbare verhoudingen nog verder onder druk komen te staan. Of je niet weet hoe je het zeggen moet.

Op de korte termijn lijkt dit een prima strategie, maar op de lange termijn is het niet vol te houden. Je bent, stoer of ootmoedig, zegels aan het plakken. Maar de volle spaarkaart gaat een keer ingeleverd worden. Met alle brokken van dien. Geef mij dan maar liever handdoeken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 oktober 2010

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Zegeltjes plakken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 oktober 2010

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken