Bekijk het origineel

Miljoenen euro's aan wachtgeld raadsleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Miljoenen euro's aan wachtgeld raadsleden

1 minuut leestijd

HILVERSUM - De dertig grootste gemeenten in Nederland hebben in de eerste negen maanden van dit jaar aan oud-raadsleden en oud-wethouders 6,9 miljoen euro aan wachtgeld betaald.

Dat blijkt uit een gisteren bekendgemaakte inventarisatie van de site RTL Nieuws.

Minister Donner (Binnenlandse Zaken) komt over niet al te lange tijd met een voorstel om wachtgeld voor lokale politici (alleen gemeenteraadsleden) te verbieden, bevestigde zijn woordvoerder gisteravond tegenover het persbureau ANP.

Nu mogen gemeenten daarover nog zelf beslissen. Twaalf van de dertig grootste gemeenten betaalden wachtgeld aan oud-gemeenteraadsleden. In totaal gaat het om ruim 1,1 miljoen euro.

De gemeente Rotterdam voert de lijst aan met 220.000 euro aan wachtgeld voor oud-raadsleden, gevolgd door Zwolle (170.000 euro) en Eindhoven (150.000 euro). Ook Arnhem en Ede betaalden wachtgeld aan oud-raadsleden, respectievelijk 75.000 en 33.000 euro.

De dertig grootste gemeenten betaalden aan oud-wethouders 5,8 miljoen euro aan wachtgeld. De gemeente Apeldoorn betaalde met 480.000 het meest, gevolgd door Utrecht (380.000 euro) en Zwolle (300.000 euro). Ede betaalde 147.000 euro en Nijmegen 137.000 euro.

De ministers Remkes en Ter Horst, voorgangers van Donner, hebben als minister gezegd geen voorstander van wachtgeld voor oud-raadsleden te zijn. Donner wil de uitkering nu dus onmogelijk maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 november 2010

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Miljoenen euro's aan wachtgeld raadsleden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 november 2010

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken