Bekijk het origineel

Samuel Scheidt - Sacrae Cantiones

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Samuel Scheidt - Sacrae Cantiones

2 minuten leestijd

Hij was in Amsterdam een paar jaar bij Sweelinck in de leer, de Duitse componist Samuel Scheidt (1587-1654), en dat is te horen.

Net als Sweelinck tot voor kort is Scheidt vooral bekend van zijn werken voor orgel. Toch bestaat niet minder dan de helft van zijn bewaard gebleven oeuvre (700 composities) uit vocale werken. Het is daarom volkomen terecht dat de jonge Fransman Lionel Meunier (1981) met zijn oudemuziekensemble Vox Luminis (tien zangers) een cd wijdt aan de vocale werken van deze componist, die vrijwel zijn hele leven in zijn geboortestad Halle verbleef.

Het grootste deel van deze cd bestaat uit achtstemmige motetten die in 1620 in Hamburg als "Sacrae Cantiones" werden uitgegeven. Veelal gaat het om dubbelkorige muziek, waarbij een soort tweegesprek tussen de koren ontstaat.

De "Sacrae Cantiones" worden aangevuld met enkele vijfstemmige motetten uit een van de banden "Geistlicher Concerten", die tussen 1631 en 1640 werden uitgegeven. Het gaat om muziek voor twee- tot zesstemmige ensembles, begeleid door de basso continuo.

Hart van de cd vormt het monumentale "Vater unser im Himmelreich" (ruim twintig minuten). Alle negen strofen van dit Lutherlied komen aan de beurt. Het eerste achtstemmig, de verzen 2 tot en met 8 drie- of vierstemmig, vers 9 ten slotte weer achtstemmig.

Het ensemble en de begeleiding (fagot, viola da gamba, orgel) zorgen voor een doorzichtige, zuivere vertolking van deze polyfone muziek. Het is geen cd om als muzikaal behangetje aan te zetten, maar muziek die vraagt om een aandachtige luisterhouding. En dan is er heel veel te genieten, mede dankzij de teksten in het drietalige cd-boekje.


Samuel Scheidt - Sacrae Cantiones; Vox Luminis o.l.v. Lionel Meunier; Ricercar (RIC 301); ? 19,99; ricercar.be.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 december 2010

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Samuel Scheidt - Sacrae Cantiones

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 december 2010

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken