Bekijk het origineel

Vijftien jaar voor moord op Luten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vijftien jaar voor moord op Luten

Man doodde meisje in 1993

2 minuten leestijd

ASSEN - Ruim zeventien jaar na de geruchtmakende dood van Andrea Luten uit het Drentse Ruinen is de 41-jarige Hoogevener Henk F. gisteren veroordeeld tot vijftien jaar cel.

De rechtbank in Assen acht bewezen dat F. het 15-jarige meisje in de bossen van Gijsselte seksueel heeft misbruikt en daarna heeft gewurgd. De officier van justitie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van achttien jaar.

Andrea Luten werd op 11 mei 1993 levenloos aangetroffen in de buurt van het fietspad waarover ze dagelijks naar haar school in Hoogeveen fietste. Ze bleek een dag eerder om het leven te zijn gebracht.

In de jaren na de moord werden 2100 mensen gehoord. Negen keer werd een onderzoeksteam geformeerd. De politie verrichtte vier arrestaties. In 2002 kwam het tot een rechtszaak. De verdachte werd vrijgesproken omdat er onvoldoende bewijs was dat hij de moord had gepleegd.

In mei werd F. aangehouden. Hij moest in november 2009 DNA afstaan wegens een veroordeling voor huiselijk geweld. Dat leverde een overeenkomst op met een schaamhaar die in 1993 op het lichaam van Andrea Luten was gevonden. F. bekende na zijn aanhouding vrijwel meteen.

Twee weken geleden verklaarde F. dat hij niet wist wat hem die dag had bezield. Ook verklaarde hij dat hij Andrea Luten in paniek had gewurgd.

De rechtbank vindt dat niet geloofwaardig en stelt dat alles op weloverwogen handelen wijst. "De verdachte heeft haar gewurgd om te voorkomen dat hij zou worden gepakt. En dat omdat hij zijn lustgevoelens niet in bedwang kon houden."Zaak-Andrea Luten

- Vijftien jaar gevangenis voor moord op Andrea Luten.

- Hoogevener verkrachtte en wurgde meisje in 1993 in bossen Gijsselte.

- Dader kwam in beeld na afstaan DNA vanwege mishandeling.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 december 2010

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Vijftien jaar voor moord op Luten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 december 2010

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken