Bekijk het origineel

Al-Baradei lijkt westerse hervormer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Al-Baradei lijkt westerse hervormer

2 minuten leestijd

CAIRO (ANP) - De diplomatieke, zich op westerse wijze kledende Egyptenaar Mohammed al-Baradei is voor velen de hoop op wezenlijke en westerse hervormingen in de door overbevolking, werkloosheid, corruptie, repressie, extremisme en woningnood geplaagde staat.

Hij heeft gezegd bereid te zijn een overgangsregering te leiden die het land weer op de rails zet.

Ondanks zijn internationale staat van dienst en een Nobelprijs voor de vrede is hij nog relatief onbekend in Egypte, mede omdat hij veel in Wenen is, waar hij zich vestigde als man van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Maar in de huidige politieke sfeer kan daar in Egypte snel verandering in komen.

Gisteren kreeg hij in ieder geval een warm onthaal op het Tahrirplein in Caïro, waar tienduizenden betogers het aftreden eisen van president Hosni Mubarak. Eerder werd duidelijk dat Al-Baradei voorlopig kan rekenen op de steun van de belangrijkste oppositiebewegingen in Egypte, waaronder de moslimbroederschap.

Mohammed Al-Baradei werd in 1942 geboren in Caïro. Hij studeerde er rechten en later internationaal recht in New York. In 1964, twaalf jaar nadat militairen de macht hadden gegrepen, begon Al-Baradei bij het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken aan een baan. Twintig jaar later ging hij naar het IAEA in Wenen. Daarvan werd hij in 1997 de baas.

De Verenigde Staten konden niet erg goed met hem opschieten, vooral als het over verstopte massavernietigingswapens ging, maar ze steunden hem toch in voldoende mate om tot drie keer tot toe tot chef van het in 1957 opgerichte agentschap te worden benoemd. Het IAEA staat ook bekend als "de nucleaire waakhond" van de Verenigde Naties. In februari 2003 verklaarde de diplomaat onomwonden dat er geen bewijs was voor het bestaan van massavernietigingswapens in Irak. Hij veroordeelde daarmee het beleid van de VS en de oorlog die ze ontketenden.

In oktober 2005 kreeg hij de Nobelprijs voor de vrede. De prijs ging voor de helft naar het agentschap. Na de wrijvingen over Irak kwam Al-Baradei in conflict met de VS over Iran en Noord-Korea. Hij hekelde de dubbele standaard van landen die nucleaire wapens hebben, maar tegelijk andere pogen landen af te houden van die wapens. Eind 2009 legde hij zijn functie neer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 januari 2011

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Al-Baradei lijkt westerse hervormer

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 januari 2011

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken