Bekijk het origineel

Dalai lama geeft politieke rol op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dalai lama geeft politieke rol op

Tibetaan blijft wel aan als spiritueel leider

3 minuten leestijd

DHARMSALA - De dalai lama geeft de politieke leiding over de Tibetaanse regering in ballingschap op. Zijn opvolger als regeringsleider zal in de functie worden gekozen.

Dit heeft de geestelijk leider van de Tibetanen vanmorgen, op de dag van de herdenking van de mislukte opstand tegen de Chinese overheersing in 1959, gezegd.

De dalai lama zei dat hij de opvolgingskwestie wil regelen tijdens de eerstvolgende zitting van het Tibetaanse parlement in ballingschap, later deze maand.

De 76-jarige dalai lama liet vorig jaar november al via zijn woordvoerder weten dat hij zijn politieke rol wilde opgeven. Hij blijft wel aan als spiritueel leider. Dat is een rol die hij niet wil en ook niet kan opgeven, zei zijn naaste medewerker Tenzin Taklha destijds.

De Tibetaanse regering in ballingschap zetelt in het Noord-Indiase Dharmsala. De dalai lama ontvluchtte met zijn medestanders Tibet in 1959, na een mislukte opstand tegen de Chinese onderdrukking. De met de Nobelprijs voor de vrede onderscheiden geestelijk leider fungeerde tot dusverre ook als 'regeringsleider'.

"Mijn wens om autoriteit over te dragen, heeft niets te maken met een wens om verantwoordelijkheid te verminderen", zei hij in een toespraak in Dharamshala, de vestigingsplaats van de regering in ballingschap van Tibet.

De dalai lama zag zichzelf al langer als "halfgepensioneerd" wat zijn politieke leiderschap betreft. Hij kreeg al steun van een gekozen premier.

Veel Tibetanen hebben hun oorspronkelijke woongebied verlaten na 1950, toen China het gebied steeds meer in zijn greep kreeg.

De dalai lama bepleit sinds zijn vlucht in 1959 vanuit zijn ballingsoord in India een "zinvolle autonomie" voor Tibet binnen China. Maar de Chinese regering beschouwt hem als een gevaarlijke separatist. De Chinezen houden hem verantwoordelijk voor onrust in het hooggelegen gebied.

De Tibetanen kunnen hun dalai lama overigens niet kiezen. Ze menen dat de geest van de leider wordt wedergeboren in een baby. Monniken gaan na het overlijden van de dalai lama in het hele land op zoek naar het kind dat de geest van hun leider bevat. Het laatst gebeurde dat in 1935. In 1937 ontdekten ze de toen de 2-jarige Tenzin Gyatso, die nu de veertiende dalai lama is.

De Volksrepubliek China bemoeit zich sinds 1950 intensief met Tibet.Dalai lama

- Dalai lama geeft rol als politieke leider Tibetaanse regering op.

- Opvolger later deze maand in parlement in ballingschap gekozen.

- Dalai lama blijft wel aan als spiritueel leider Tibetanen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 maart 2011

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Dalai lama geeft politieke rol op

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 maart 2011

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken