Bekijk het origineel

Lentekriebels

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Lentekriebels

2 minuten leestijd

NIJMEGEN (ANP) - Als de mensen voor het eerst na de winter weer zonder jas naar buiten kunnen, ontstaat collectief een gevoel dat wel bekendstaat als "lentekriebels". Terrasjes stromen vol, de tuincentra verkopen ineens bakken vol voorjaarsbloeiers en de meeste mensen voelen zich ook vrolijker. Vier vragen over het gevoel van de lente.

Waardoor ontstaan lentekriebels?

Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam. Vitamine D speelt weer een belangrijke rol in de aanmaak van hormonen. Sommige hormonen, zoals melatonine, serotonine en dopamine, hebben invloed op het bioritme van het lichaam en het gevoel van welbevinden.

Wie zich goed voelt, heeft zin om iets te ondernemen en gaat naar buiten. Frisse lucht is eveneens goed voor het lichaam, dat maandenlang naast de cv heeft gezeten.

Worden mensen in de lente sneller verliefd?

De hormonen spelen ook een grote rol bij emoties. Wie ontspannen is, staat open voor warme gevoelens voor een ander. Daarbij komt dat in de lente veel jonge dieren worden geboren.

De aanblik van bijvoorbeeld lammetjes in de wei heeft invloed op de hersenen. We smelten er als het ware voor en krijgen er vlinders van in onze buik.

Is het lentegevoel, dat iedereen kent, ook wetenschappelijk aangetoond?

In Nederland is nog vrijwel geen onderzoek gedaan naar de invloed van weer op het gevoel van geluk. Er is wel een Nederlands onderzoek dat bewijst dat mensen meer willen betalen voor een luxe aankoop, als het zonnetje schijnt na een lange grijze periode.

In Duitsland is wetenschappelijk vastgesteld dat een derde van de mensen sterk reageren op bepaalde weersomstandigheden.

Zijn de lentekriebels te voorspellen?

In onder meer Canada, Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland bestaan medische biometeorologen, een wetenschap die in Nederland nog in de kinderschoenen staat.

Biometeorologen in Canada voorspellen bij het dagelijkse weerpraatje hoe mensen zich zullen voelen. Dat berekenen zij op basis van zonlicht, temperatuur, windkracht, luchtdruk en luchtvochtigheid. Volgens de Canadese onderzoekers voelen mensen zich het allerbest bij droog, zonnig weer en een temperatuur van 20 graden Celsius.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 maart 2011

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

Lentekriebels

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 maart 2011

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken