Bekijk het origineel

NFI zoekt bestand Alphense schutter

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

NFI zoekt bestand Alphense schutter

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat op zoek naar de tot nu toe onvindbare e-mailbijlage uit 2008 over Tristan van der V., de dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn.

De bijlage bevatte zeer waarschijnlijk informatie die van belang had kunnen zijn bij de beoordeling of Van der V. een wapenvergunning zou krijgen.

In een verklaring zei het OM gisteren niet te twijfelen aan de eerdere conclusie van de rijksrecherche dat het stuk niet is terug te vinden. Toch hebben hoofdofficier Nooy van het parket Den Haag en korpschef Stikvoort van de politie Hollands Midden besloten tot extra onderzoek. "In het kader van maximale zorgvuldigheid en transparantie", aldus een woordvoerster.

In 2008 deed Van der V., die op 9 april in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn zes mensen ombracht en vervolgens de hand aan zichzelf sloeg, een verlofaanvraag voor een wapenvergunning. Nadat de politiemedewerker om informatie vroeg over zijn dossier stuurde de informatiedesk van de politie hem een e-mail met bijlage toe.

De agent printte de mail en stopte die in het dossier van Van der V. Wat hij met de bijlage deed, is onduidelijk. Deze bevindt zich niet in het dossier, stelde de rijksrecherche vast.

Omdat de betreffende politiemedewerker nadien uit dienst trad en zijn mailaccount is verwijderd, was het desbetreffende bericht met bijlage niet meer via het politiemailsysteem te traceren. Het korps Hollands Midden zegt er echter van uit te gaan dat in de bijlage melding werd gemaakt van de assistentieverlening van de politie bij de gedwongen opname in een gesloten inrichting van Van der V. in 2006. Had de korpsmedewerker deze informatie bij de beoordeling betrokken, dan had Van der V. zeer waarschijnlijk geen vergunning gekregen, erkende Stikvoort begin deze maand tijdens een persbijeenkomst rond het schietdrama.

Het korps weersprak de aantijging dat agenten hadden geprobeerd de melding uit 2006 uit het systeem te verwijderen. "De informatie over de assistentieverlening bij de gedwongen opname is opgeslagen in het bedrijfsprocessensysteem van de politie, nog altijd voorhanden en dus ook aan de rijksrecherche ter beschikking gesteld", aldus een verklaring. Wel bleef onduidelijk of de korpsmedewerker van de aanvraag de bijlage over het hoofd zag, of dat de informatiedesk een verkeerd stuk heeft doorgemaild.

Daarom gaat het NFI nu alsnog proberen de e-mail terug te halen. VVD en GroenLinks willen van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) weten hoelang in- en externe correspondentie van vertrokken politiemedewerkers wordt bewaard.Melding

- NFI probeert interne e-mail politiekorps Hollands Midden terug te vinden.

- Bericht moet uitwijzen hoe informatie over schutter Alphen kon ontbreken.

- E-mailaccount na vertrek van betrokken agent verwijderd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 juli 2011

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

NFI zoekt bestand Alphense schutter

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 juli 2011

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken