Bekijk het origineel

Hittegolf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hittegolf

1 minuut leestijd

Het is alweer een paar jaar geleden dat Nederland een hittegolf meemaakte. Daarvoor moeten we terug naar 2006, toen de maand juli er zelfs twee telde. De laatste viel gelijk met de Vierdaagse van Nijmegen, met alle gevolgen van dien. In principe kan ook een zomer zonder hittegolf buitengewoon warm verlopen. Een paar tropische dagen met temperaturen boven de 30 graden zijn echter niet genoeg om als zodanig de boeken in te gaan. Daarvoor moet de maximumtemperatuur in De Bilt vijf dagen achtereen 25 graden of hoger zijn en bij drie ervan zelfs boven de 30.

Statistisch gezien heeft Nederland elke drie jaar een hittegolf, maar de fluctuaties zijn groot. Tussen 1951 en 1974 was er geen enkele keer sprake van. De twee jaren daarna kennen juist een extreem lange hitteperiode van respectievelijk zeventien en achttien dagen. In 1976 telde de hittegolf maar liefst tien tropische dagen.

De 21e eeuw is inmiddels zes hittegolven rijk. Klimatologen verwachten als gevolg van de opwarming van de aarde in deze eeuw meer hete perioden dan de vorige. De meeste hittegolven worden in juli en augustus gemeten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 juli 2011

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Hittegolf

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 juli 2011

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken