Bekijk het origineel

Extreme onlusten Londen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Extreme onlusten Londen

Rellen in Birmingham en Bristol

3 minuten leestijd

LONDEN - Voor een derde nacht op rij was het onrustig in Londen, maar de ergste rellen in decennia breidden zich in de afgelopen nacht naar andere Britse steden.

Minister Theresa May van Binnenlandse Zaken noemde tegen Sky News het geweld "totaal onacceptabel" en "pure criminaliteit." Volgens haar zijn de afgelopen nachten zeker 450 mensen opgepakt. Daardoor zitten alle cellen in de stad vol. Meer dan veertig agenten en veertien burgers zijn gewond geraakt.

May sprak tegen dat de onrust het gevolg is van de enorme bezuinigingen die de regering doorvoert. Ze voert in de ochtend crisisoverleg met premier David Cameron over de situatie. Beide bewindslieden hebben hun vakantie onderbroken. De problemen begonnen in de nacht van zaterdag op zondag in de arme wijk Tottenham, nadat de politie een verdachte had doodgeschoten.

In Londen zijn 1700 extra agenten ingezet, maar het lukte hun niet de rust te bewaren. In sommige wijken konden relschoppers vrijwel ongestraft hun gang gaan. Restaurants en winkels in heel Londen sloten de deuren uit voorzorg eerder.

Op zeker acht plaatsen in de hoofdstad kwam het de afgelopen nacht tot ongeregeldheden. Onder meer in Hackney, Ealing, Peckham en Croydon. Gebouwen werden in brand gestoken en winkels geplunderd.

Ook de bekende winkelstraat Oxford Street ontkwam niet aan plunderingen. De schade loopt in de miljoenen. Tv-beelden tonen hoe honderden mensen over de straten stormden, inbraken in winkels en op hun gemak schoenen pasten of boodschappen deden in de supermarkt, alsof er niets aan de hand was.

De Londense ambulancedienst zei zestien personen te hebben behandeld. Vijftien van hen zijn in het ziekenhuis opgenomen. De politie verrichtte 334 arrestaties. Drie mensen werden opgepakt wegens poging tot moord. Ze zouden met een auto hebben ingereden op een politieagent. Die wilde de inzittenden controleren, omdat ze mogelijk betrokken waren bij plunderingen.

Er waren ook rellen in onder meer Bristol, Liverpool, Birmingham, Nottingham, Manchester en Leeds. De autoriteiten spreken van crimineel kopieergedrag. In Bristol waren 150 relschoppers op de been en ook in Liverpool werd de confrontatie met de politie gezocht. In de tweede stad van het land, Birmingham, arresteerde de politie honderd mensen. Dat gebeurde volgens de BBC nadat winkels waren geplunderd. Een politiebureau ging in vlammen op.Groot-Brittannië

- Rellen breiden zich vanuit Londen uit naar steden als Bristol en Birmingham.

- Premier David Cameron onderbreekt vakantie voor crisisoverleg.

- Politie Londen pakt drie mensen op wegens poging tot moord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 augustus 2011

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Extreme onlusten Londen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 augustus 2011

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken