Bekijk het origineel

Wereldbank vreest voor gevarenzone

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wereldbank vreest voor gevarenzone

Lagarde roept op tot stimuleringen

2 minuten leestijd

PEKING - De president van de Wereldbank, Robert Zoelick, heeft dit weekeinde in Peking gewaarschuwd dat de wereldeconomie deze herfst in de "gevarenzone" dreigt te komen.

Hij riep China ertoe op vaart te zetten achter structurele hervormingen. De groei van de economie van China is te danken aan de export van dat land, maar zou meer moeten komen van de binnenlandse consumptie.

Zoelick zei dat de schuldencrisis in Europa ernstige gevolgen heeft voor de monetaire unie, banken en voor de concurrentiekracht van landen. De VS moeten hun schuldenlast en uitgaven aanpakken en afstappen van hun starre handelspolitiek.

Topvrouw Christine Lagarde van het IMF riep gisteren Europese landen en de VS ertoe op te overwegen om de groei te stimuleren. Daarmee kan het gevaar van een crisis voor de wereldeconomie bezworen worden, stelde ze in het Duitse Der Spiegel.

"Als we kijken naar Europa, dan raden wij landen aan om hun bezuinigingsplannen aan te passen aan de gewijzigde situatie en om ingrepen te overwegen die leiden tot groei", aldus Lagarde. De VS moeten in haar ogen een "geloofwaardig" plan opstellen voor de middellange termijn. Dat zou ruimte bieden om het op de korte termijn gerichte bezuinigingsprogramma te laten varen en voor de introductie van maatregelen die de economie aanjagen.

Nu de groei van de werkgelegenheid in de VS is stilgevallen, wordt met argusogen gekeken naar de Federal Reserve. De hamvraag is of de Amerikaanse centrale bank voor de derde keer besluit miljarden in de economie te pompen. Een aantal bestuurders van de Fed wilde vorige maand al meer doen om de economie vlot te trekken, maar het beleidsmakende orgaan zag af van het nemen van maatregelen.

Het grote probleem is het gebrek aan banengroei, waardoor de werkloosheid nog altijd 9 procent van de beroepsbevolking bedraagt. Of en hoe de Fed zal ingrijpen, zal deels worden bepaald door de plannen van president Obama. Hij onthult donderdag zijn nieuwe visie voor de banenmarkt.Waarschuwing

- Wereldbank waarschuwt dat economie in "gevarenzone" dreigt te komen.

- IMF-topvrouw Lagarde roept VS en Europa ertoe op economie te stimuleren.

- Ingrijpen Fed deels afhankelijk van nieuw banenplan Obama donderdag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 september 2011

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Wereldbank vreest voor gevarenzone

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 september 2011

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken