Bekijk het origineel

Geref. gem. Krabbendijk 175 jaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geref. gem. Krabbendijk 175 jaar

5 minuten leestijd

Geref. gem. Krabbendijk 175 jaar

Het is zondag 175 jaar geleden dat de gereformeerde gemeente van Krabbendijke werd geïnstitueerd. In de avonddienst hoopt ds. C. van Krimpen (Yerseke) daarbij stilstaan.

Op 24 juli 1836 kwamen de eerste mensen bijeen in de werkplaats van wagenmaker Pieter Kasse. Later kwam men samen in een landbouwschuur van Jacobus Weststrate in de buurtschap Gawege. Op 9 oktober 1836 bevestigde ds. H. J. Budding uit Biggekerke daar de eerste ambtsdragers.

In 1851 verrees er aan de Dorpsstraat een eenvoudig schuurkerkje. In 1890 kreeg de gemeente voor het eerst een eigen voorganger in de persoon van oefenaar L. Boone. In verband met de grote toeloop moest het kerkgebouw meerdere malen worden uitgebreid.

In 1907 voegde de gemeente zich bij de Gereformeerde Gemeenten. In de beginjaren werd de gemeente gediend door oefenaar M. Remijn en door ds. M. Hofman. Andere voorgangers waren ds. J. van den Berg, ds. J. B. Bel, ds. W. Suijker, ds. W. Hage, ds. A. Hoogerland, ds. J. de Pater en ds. A. Verschuure.

Het huidige kerkgebouw aan de J. W. Frisostraat dateert uit 1929. Deze kerk werd sindsdien meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid. Binnenkort neemt de gemeente een nieuw orgel, gebouwd door de firma Kaat & Tijhuis te Kampen, in gebruik. De gemeente telt nu meer dan 2000 leden en doopleden.

Geref. gemeente Rijssen 175 jaar

De gereformeerde gemeente te Rijssen bestaat 175 jaar. Donderdag wordt daar in een herdenkingsdienst in de Noorderkerk bij stilgestaan. Tevens wordt dan het eerste exemplaar van een herdenkingsboek aangeboden aan burgemeester A. C. Hofland.

Een van de mensen die aan de wieg stonden van de "kleáne koarke" was oefenaar Otto Voortman, "een man van de oude stempel, met een bevindelijke boodschap."

De precieze datum van de instituering van een christelijke afgescheiden gereformeerde kerk in Rijssen is niet bekend. Verschillende kerkhistorici houden het op de tweede helft van 1836.

In 1839 kreeg de "kleáne koarke" een eigen predikant in de persoon van ds. K. Wildeboer, een voormalige bakker uit het Groningse Midwolda. In Rijssen betrok hij een woning aan het Hangerad, waar ook de diensten werden gehouden. Later werd het naastgelegen "köstershoes" daar eveneens voor gebruikt. In de loop van 1862 betrok men de nieuwe Walkerk aan de Walstraat.

De gemeente sloot zich rond 1843 aan bij de Gereformeerde Kerk onder het kruis. Toen dit kerkverband zich in 1869 op landelijk niveau met de Christelijk Afgescheidene Gereformeerde Kerk verenigde en verder ging als Christelijke Gereformeerde Kerk ging de Walkerk daarin mee.

Van 1871 tot 1883 werd de gemeente gediend door ds. J. Diephuis. Zijn ambtsperiode werd gekenmerkt door onderlinge verdeeldheid. Als gevolg hiervan ontstonden er breuken in de gemeente die nooit meer zijn geheeld. Nadat het vertrek van ds. Diephuis namen bezwaarde gemeenteleden de Walkerk in bezit. De aanhangers van ds. Diephuis vonden onderdak in een schuur aan de Haarstraat.

Naast de Walkerk ontstond er in 1882 een Dordtsch gereformeerde gemeente. Een van de eerste kerkenraadsleden was Arend Baan. De eerste jaren kwam de Dordtsch gereformeerde gemeente onder meer bijeen op de deel bij Arend Kippers en in de woning van Arend Baan. Na verloop van tijd betrok men de tabaksfabriek aan de Bouwstraat. In 1895 verrees er op de hoek van de Bleekstraat en de Esstraat een nieuwe kerk, in de volksmond al spoedig de Eskerk genoemd. In de eerste decennia van de twintigste eeuw werd de gemeente in de Eskerk gediend door ds. B. van Neerbos en ds. M. Hofman. Van 1907 tot 1953 maakte de Eskerk deel uit van de Gereformeerde Gemeenten. In laatstgenoemd jaar sloot zij zich aan bij de Gereformeerde Gemeenten in Nederland.

Nadat ds. Diephuis in 1883 was vertrokken werd de Walkerk van 1885 tot 1888 gediend door ds. L. Spoel, nadien door ds. J. J. Grass en ds. P. van der Heijden.

In de loop van de twintigste eeuw mocht de Walkerk zestien keer een nieuwe oefenaar of predikant verwelkomen. Bekende voorgangers waren oefenaar L. Wijting, ds. W. C. Lamain, ds. P. Honkoop, ds. M. Blok en ds. A. Bregman.

In 1932 sloot de Walkerk zich aan bij de Gereformeerde Gemeenten. Hoewel de Eskerk zich daar (evenals in 1907) fel tegen verzette, vond dit toch doorgang. Vanwege de groei van de gemeente werd de Walkerk in 1955 verwisseld voor de nieuwe Noorderkerk. Later kwamen daar de Zuiderkerk en De Tabernakel nog bij. Momenteel bedraagt het ledental van de drie gemeenten ruim 6500.

Het herdenkingsboek is te bestellen via robertvankralingen@kliksafe.nl.

Nieuwe wijkgemeente Veenendaal

In de Veenendaalse nieuwbouwwijk Dragonder-Oost/Veenendaal-Oost is een kerkelijke gemeente ontstaan. Die gemeente krijgt dit najaar de formele status van negende wijkgemeente binnen de plaatselijke hervormde gemeente, zo meldt De Waarheidsvriend (een uitgave van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland) van afgelopen week.

De opbouw van gemeente begon in 2005, toen de eerste woningen in de wijk in gebruik werden genomen. In de wijk vestigden zich vooral jonge mensen en jonge gezinnen, meldt ds. J. K. M. Gerling, hervormd predikant te Veenendaal. De meeste wijkbewoners komen uit Veenendaal, maar wel uit heel diverse wijken, met elk een eigen hervormde gemeente met een eigen karakter.

Bij de opbouw van de gemeente is de kerk (mede daarom) voorzichtig te werk gegaan, om niet bij voorbaat mensen af te stoten. Verder wil de gemeente staan in de hervormd-gereformeerde traditie, aldus ds. Gerling. De gemeente wil oog hebben voor de jeugd en een missionair karakter uitstralen.

Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

refdag.nl/grondvlak

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 oktober 2011

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Geref. gem. Krabbendijk 175 jaar

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 oktober 2011

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken