Bekijk het origineel

Tropenmuseum fors gekort

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tropenmuseum fors gekort

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken draait de subsidiekraan voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam grotendeels dicht. Hierdoor dreigt het Tropenmuseum, met de bijbehorende bibliotheek en het Tropentheater, te moeten sluiten.

Dat bevestigde een woordvoerder van het museum gisteren.

Vanaf begin 2013 moet het KIT het naar eigen zeggen zonder 20 miljoen euro subsidie van Buitenlandse Zaken stellen. Het personeel van het museum heeft ontzet gereageerd, zo zegt de woordvoerder.

Het ministerie stelt in een reactie dat niet alle subsidie verdwijnt. De ongeveer 18 miljoen euro voor museum, theater en bibliotheek vervalt. Maar het KIT houdt de mogelijkheid om aanvragen in te dienen voor biomedisch onderzoek en voor ontwikkeling van beleid voor ontwikkelingssamenwerking. Voor die posten ontving het KIT afgelopen jaar nog 6 miljoen euro.

Een woordvoerster van staatssecretaris Knapen wijst er bovendien op dat de subsidie aanvankelijk al eind 2011 zou stoppen. Dat is met een jaar uitgesteld.

Volgens staatssecretaris Knapen is de bezuiniging op het gebied van ontwikkelingssamenwerking de belangrijkste reden voor de stopzetting van de subsidie. Het museum wordt voor het grootste deel betaald uit ontwikkelingsgelden. Knapen ziet een mogelijke oplossing voor het KIT in samenwerking met andere musea. Door de afschaffing van de subsidie loopt het KIT de helft van de inkomsten mis.

Het KIT legt zich niet bij de beslissing neer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 oktober 2011

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Tropenmuseum fors gekort

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 oktober 2011

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken