Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Stuifzand dreigt te verdwijnen"

Ook Kootwijkerzand in gevarenzone

2 minuten leestijd

WAGENINGEN - Stuifzandgebieden zoals het Kootwijkerzand op de Veluwe en de Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant zijn in 2030 verdwenen als er geen geld meer is voor het beheer. Aan het eind van deze eeuw zal er in dat geval op de plaats van de unieke zandverstuivingen alleen nog bos groeien.

Dat meldde de vereniging voor onderzoek naar mossen en korstmossen BLWG gisteren op de site natuurbericht.nl. Volgens de BLWG heeft Nederland de mooiste en grootste stuifzanden van West-Europa. Alle zandverstuivingen in Europa zijn cultuurhistorisch natuurmonument.

Zandverstuivingen ontstonden door het afplaggen van hei, begrazing door schapen en wind. Toen de schaapskuddes verdwenen en de hei niet meer werd geplagd, veranderen veel stuifzanden in bos.

Een zandverstuiving zoals het Kootwijkerzand lijkt op een woestijngebied, maar er komen volgens biologen uiterst bijzondere dier- en plantensoorten voor. Die kunnen alleen overleven als landschapsbeheerders het omringende naaldbos in toom houden en stekken van bomen uit de zandvlakte rooien. Anders raakt het kale zand heel snel begroeid, aldus de BLWG, die twee universiteiten onderzoek heeft laten doen.

De onderzoekers zeggen dat het oppervlak aan kaal, stuivend zand in Nederlands sinds 1950 is gehalveerd.Stuifzand

- Stuifzanden verdwijnen als er geen geld meer is voor beheer.

- Onder andere Kootwijkerzand op de Veluwe wordt bedreigd.

- Zonder beheer veran- deren verstuivingen in bosgebieden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 oktober 2011

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 oktober 2011

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken