Bekijk het origineel

Internet via mobiel haalt sms'en in

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Internet via mobiel haalt sms'en in

Forse stijging glasvezelaansluitingen

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Berichten versturen via een sms lijkt steeds minder van deze tijd. Hoewel de omzet van het sms'en in de eerste helft van dit jaar licht steeg, verliest de dienst de slag met de zogeheten datadiensten zoals mobiel internet.

Dat blijkt uit vanochtend gepresenteerde cijfers van telecomwaakhond OPTA.

In het eerste halfjaar steeg de omzet uit datadiensten (400 miljoen euro) voor het eerst uit boven de omzet uit sms-diensten (378 miljoen euro). Ook werden er voor het eerst minder sms'jes verstuurd, ruim 5,7 miljard de eerste helft van dit jaar tegenover krap 5,9 miljard in de tweede helft van 2010. Dat de omzet van sms-diensten toch toeneemt, zou verklaard kunnen worden doordat consumenten via hun abonnement meer sms'jes hebben ingekocht dan dat ze hebben gebruikt.

Voor het eerst in twee jaar is het aantal aansluitingen op de markt voor mobiele telefonie in de eerste helft van dit jaar weer toegenomen. Nederland kent momenteel ruim 21 miljoen aansluitingen.

Verder meldde de telecomwaakhond dat het aantal glasvezelaansluitingen in de eerste helft van dit jaar fors gestegen is. Het aandeel consumenten dat gebruiktmaakt van deze internetaansluiting steeg met 17 procent. KPN blijft de grootste speler als het gaat om de markt voor breedbandaansluitingen. Ziggo neemt de tweede plaats in, terwijl UPC de nummer drie van Nederland is. Het totaalaantal breedbandaansluitingen blijft licht stijgen, evenals de gemiddelde snelheid van internetabonnementen.

De meeste populaire abonnementsvorm in de categorie bundels is een abonnement waarin gebruikers betalen voor televisie, vaste telefonie en internet ineen, aldus PTA. Deze relatief nieuwe geïntegreerde dienst kent inmiddels ruim 2,5 miljoen aansluitingen.

Wat mobiele telefonie betreft blijven de verhoudingen in de markt nagenoeg gelijk, ondanks een lichte daling van het marktaandeel van KPN.Cijfers OPTA

- Voor het eerst stijgt omzet van mobiel internet boven die van sms uit.

- Aantal glasvezelaansluitingen stijgt in halfjaar tijd met 17 procent.

- Meest populaire pakket is bundel met televisie, telefonie en internet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 oktober 2011

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Internet via mobiel haalt sms'en in

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 oktober 2011

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken