Bekijk het origineel

Kabinet: Veel steun voor strenger sanctiebeleid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kabinet: Veel steun voor strenger sanctiebeleid

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Een meerderheid van de bevolking steunt het strengere sanctiebeleid dat het kabinet-Rutte deze kabinetsperiode wil realiseren.

Dat leidt staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) af uit een publieksonderzoek waarvan hij de resultaten vandaag naar de Tweede Kamer stuurde.

Aan het onderzoek, uitgevoerd door het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR, Amsterdam) en de Radboud Universiteit Nijmegen (RU) in samenwerking met het CBS, deden 1066 Nederlandssprekende inwoners van Nederland tussen de 18 en de 80 jaar oud mee.

De onderzoekers bekeken welke straffen de ondervraagden zouden opleggen als zij rechter zouden zijn. Dit leverde geen eenduidig beeld op: de meningen over hoe zwaar iemand gestraft moet worden, lopen sterk uiteen. Aan daders die voor de tweede of de derde keer in de fout gingen, gaven de deelnemers voor vrijwel alle voorgelegde delicten echter hogere gevangenisstraffen, langere werkstraffen en hogere geldboetes. Teeven concludeert dat dit aansluit bij het wetsvoorstel omtrent verplichte minimumstraffen van dit kabinet.

Kern van dit voorstel is dat er verplichte minimumstraffen komen voor criminelen die voor de tweede keer in tien jaar een misdrijf plegen waar acht jaar cel of meer op staat en waarbij sprake is van ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer. Zij zouden bij een veroordeling minimaal de helft van de maximumstraf krijgen opgelegd.

Aanvankelijk legde minister Opstelten de grens bij misdrijven met een maximumstraf van twaalf jaar cel, maar onder dwang van de PVV besloot hij tot een aanscherping.

Verder houdt de Nederlandse bevolking bij het opleggen van straf ook rekening met de vraag wie het slachtoffer is. Zo blijkt uit het onderzoek dat de respondenten bij geweld tegen ambulancepersoneel of politie zwaarder wil straffen. Ook dat komt Teeven goed uit. Volgens hem blijkt hieruit draagvlak voor de maatregel dat het openbaar ministerie in dergelijke gevallen een straf vordert die twee keer zo hoog ligt als in reguliere geweldszaken.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het gros van de bevolking positief is over de taakstraf. Slechts in een enkel geval is dit een ongeschikte sanctie, aldus de respondenten.

Dat een taakstraf minder geschikt is bij zwaardere typen misdrijven, ziet Teeven als steun voor het wetsvoorstel waarmee dit kabinet het toepassen van deze sanctie door de rechter wil beperken.

De Tweede Kamer stemde op 29 maart in met dit wetsvoorstel. Het is de bedoeling dat de Senaat zich er volgende week over buigt.Draagvlak

- Teeven: Bevolking achter kabinetsbeleid rond aanpakken criminaliteit.

- Bewindsman ziet steun voor opleggen minimumstraf aan recidivisten.

- Ook oordeel bevolking over beperken taakstraffen volgens Teeven positief.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 oktober 2011

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Kabinet: Veel steun voor strenger sanctiebeleid

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 oktober 2011

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken