Bekijk het origineel

ING schrapt 2000 voltijdbanen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

ING schrapt 2000 voltijdbanen

FNV: Nieuws als een bom ingeslagen

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - Bankconcern ING gaat in Nederland 2000 voltijdsbanen schrap- pen binnen het bedrijf, en nog eens 700 extern.

Dat heeft het concern vandaag bekendgemaakt. Met de reorganisatie wil het concern de kosten drukken en de resultaten opvijzelen. "De economisch-financiële omgeving is duidelijk verslechterd. Er is minder vraag naar bepaalde producten, zoals hypotheken", aldus een woordvoerder. Daarnaast kampt ING met strengere regels voor de bankensector, waardoor er extra op de kosten gelet moet worden.

Volgens vakbond CNV gaat het om 1700 gedwongen ontslagen. ING bestrijdt dit. "Wij hebben een sociaal plan en we zullen zo veel mogelijk proberen om mensen te begeleiden van werk naar werk. Het is goed mogelijk dat er elders binnen de organisatie wel werk is", aldus de woordvoerder. Circa 300 banen verdwijnen via natuurlijk verloop.

De banen verdwijnen voornamelijk op administratieafdelingen. De externe functies die geschrapt worden zijn detacheerders die niet op de loonlijst staan, maar wel voor ING werken. De reorganisatie moet tegen eind 2013 zijn afgerond. Bij de bank in Nederland werken circa 19.000 mensen.

De maatregel moet vanaf 2014 een jaarlijkse kostenbesparing opleveren van ongeveer 300 miljoen euro.

De reorganisatie bij ING waarbij 2700 banen verdwijnen, is bij het personeel ingeslagen als een bom. Dat zei FNV Bondgenoten vandaag in een reactie. De vakbond wil snel met de bank in gesprek over een sociaal plan.

"Deze plannen komen heel hard aan bij de werknemers", zei FNV-bestuurder Fred Polhout. "Dat er iets stond te gebeuren, lag voor de hand gezien de ontwikkelingen in de financiële sector. Maar een reorganisatie van deze omvang slaat een diepe bres in het personeelsbestand van de bank."

Vakbond De Unie verwacht de komende tijd pittige gesprekken met ING naar aanleiding van de aangekondigde reorganisatie van de bank waardoor 2700 mensen hun baan verliezen. De vakbeweging zit midden in de onderhandelingen over een nieuwe cao met ING. "Deze ontwikkelingen zorgen wel voor een extra spanningsveld", stelt De Unie.

De vakbeweging begrijpt de keuze van ING, gelet op de huidige situatie op de financiële markten. "Maar het wrange is wel dat de bank de reorganisatie samen met sterke winstcijfers presenteert", vervolgt de bond. "De winst van de bank wordt op deze manier betaald door de mensen die op straat komen te staan."

De Unie zag, gelet op reorganisaties bij andere financiële instellingen, al wel in dat er iets stond te gebeuren bij de bank. "We hadden niet de illusie dat die wind aan ING voorbij zou waaien", aldus De Unie. "Het geeft in ieder geval extra druk en een andere dynamiek aan de onderhandelingen."

ING maakte eveneens vandaag zijn derdekwartaalcijfers bekend. De bank en verzekeraar boekte een nettowinst van 1,692 miljard euro. Daarmee viel de winst ruim zeven keer hoger uit dan het bedrag van 239 miljoen euro in 2010.Reorganisatie

- Bank en verzekeraar ING gaat 2000 voltijdbanen schrappen.

- Volgens CNV gaat het om 1700 gedwongen ontslagen, ING bestrijdt dat.

- Winst ING in derde kwartaal: 1,7 miljard euro.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 november 2011

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

ING schrapt 2000 voltijdbanen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 november 2011

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken