Bekijk het origineel

Uit het leven van ds. Mieras

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Uit het leven van ds. Mieras

3 minuten leestijd

kerkgeschiedenis De jonge Mieras was koopman in Axel. Hij fietste met een kist negotie (hamers, nijptangen en scheermessen) door dorp en ommelanden en verwierf de bijnaam "de koopman van Axel". In Terneuzen en Krimpen aan den IJssel werd hij opnieuw koopman: "Koopt zonder geld, en zonder prijs, wijn en melk."

Marinus Mieras moest dominee worden. Hij wist het zeker, want God had het hem Zelf geopenbaard. Toen hem in de Gereformeerde Gemeenten de weg niet werd ontsloten, ging hij zijn eigen weg. Hij kocht een zwarte jas, huurde een zaaltje van de Chr. Bewaarschool te Axel en plaatste wat advertenties in de Ter Neuzensche Courant. Daar preekte Mieras voor verontrusten en verstrooiden, voor thuislezers en bezwaarden.

Een jaar later was Mieras "vastgeloopen." Zijn hoorders vormden geen gemeente, zijn groep was geen kerk, en zelf was hij slechts ambteloos oefenaar. Dat kon zo niet langer. De oud gereformeerde ds. W. H. Blaak bleek werkzaamheden te hebben met de ambtloze voorganger. Te midden van het oorlogsgewoel werd Mieras oud gereformeerd predikant te Terneuzen.

Over zichzelf zei hij: "Gemeente, u hebt weer een voorganger. Het is een man die de lengte, de maat en het gewicht niet heeft. Daar moet u het nu mee doen. Verwacht u van die man dat hij u bekeren zal? Die eer bewaart de Heere voor Zichzelf."

Na Terneuzen diende ds. Mieras vele jaren de gemeente in Krimpen aan den IJssel. Aan deze periode is het grootste deel van het boek "De koopman van Axel" gewijd. Veel informatie wordt geboden over de "De Vereniging" in 1948, toen de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland ontstonden, de bouw van de "Mieraskerk" in Krimpen aan den IJssel ("We zijn op een geschud bed gekomen"), over de tijdredes en de preektochten van ds. Mieras (hij preekte gemiddeld 400 keer per jaar), en over de jaren waarin hij voor de SGP zitting had in de Tweede Kamer.

Tijdens de dienst op tweede paasdag 1981 nam hij belijdenis des geloofs af bij 34 jonge mensen. De preek kon hij niet meer uitspreken. Onder grote stilte daalde hij de kanseltrap af en sloot hoorbaar het deurtje van de preekstoel, als bewijs dat zijn bediening was geëindigd. Vier dagen later overleed ds. Marinus Abraham Mieras, in de leeftijd van 65 jaar.

Vermeulen beschrijft de levensgeschiedenis van deze markante prediker met veel toewijding en oog voor detail. Zijn sympathie ligt in de oud gereformeerde wereld van ds. Mieras, niet bij hen "die geen Mieras op de kansel wilden." Het mooi uitgevoerde boek telt 150 illustraties en 100 kaderteksten met aansprekende gezegden en anekdotes.

Vermeulen schreef in 1994 reeds een eerste boek over het leven van ds. Mieras: "Het grootste wonder". Dat boek beleefde vier drukken en was reeds lange tijd uitverkocht. In "De koopman van Axel" is veel nieuwe informatie uit familiekronieken en oude archieven verwerkt, over het kerkelijk leven in de twintigste eeuw, over de crisistijd, de oorlogsjaren en de watersnood.

Boekgegevens De koopman van Axel, J. M. Vermeulen; uitg. Tekstservice Vermeulen, Meteren, 2011; ISBN 978 90 78164 005; 288 blz.; ? 29,50.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 november 2011

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Uit het leven van ds. Mieras

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 november 2011

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken