Bekijk het origineel

CDA: Pas plan hogere snelheid aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

CDA: Pas plan hogere snelheid aan

Utrecht en Rotterdam vanwege luchtkwaliteit en geluid tegen verhoging limiet bij steden

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het CDA eist dat minister Schultz van Verkeer haar plan voor het verhogen van de maximumsnelheid aanpast. Anders kan de fractie vanavond in het Kamerdebat niet met haar beleidsvoornemens akkoord gaan.

Dat heeft CDA-Tweede Kamerlid De Rouwe vanmorgen gezegd. Hij wil dat het verhogen van de maximumsnelheid op een "fatsoenlijke en verantwoorde" manier gebeurt. De Rouwe zegt niet tientallen miljoenen euro's te willen uitgeven aan milieumaatregelen, terwijl iedereen de broekriem moet aanhalen. Op plekken waar die maatregelen nodig zouden zijn, wordt de snelheid daarom wat hem betreft niet verhoogd. Dat zal vooral gelden voor snelwegen rond de grote steden.

De Rouwe wil, net als onder andere het gemeentebestuur in Rotterdam, een onderbouwing zien van de claim dat de milieugrenzen rond Rotterdam niet worden overschreden als de snelheidsbeperking tot 80 kilometer daar wordt opgeheven.

Ook vindt hij dat Schultz de wegen eerst veiliger moet maken voordat de maximumsnelheid wordt verhoogd naar 130 kilometer per uur. De Rouwe schat in dat de minister haar plannen voor 130 kilometer op de meeste trajecten wel zoals gepland in september 2012 kan invoeren.

Utrecht en Rotterdam willen niet dat er snelheidsverhogingen komen op sommige stukken snelweg langs de steden. Rotterdam wijst de snelheidsverhoging van 80 naar 100 op de A13 bij Overschie af, omdat dat slecht zou zijn voor de gezondheid van de bewoners van de deelgemeente. De kwaliteit van de lucht wordt er namelijk slechter.

Utrecht denkt dat het ten koste gaat van de luchtkwaliteit en het grotere geluidsoverlast veroorzaakt als auto's op de A12 variabel 130 kilometer mogen rijden en op de parallelbanen tussen de knooppunten Oudenrijn en Lunetten 100 in plaats van 80.

Ook is volgens het college in Utrecht een hogere maximumsnelheid niet goed voor de gezondheid van de omwonenden. De beperkte winst in reistijd voor automobilisten weegt daar niet tegen op, vinden B en W.

De minister heeft van de gemeenten een brief met de bezwaren gekregen.Snelheid

- CDA wil dat minister plan voor verhogen snelheidslimiet aanpast.

- Rotterdam en Utrecht tegen harder rijden op omringende snelwegen.

- Steden wijzen op luchtkwaliteit en geluidsoverlast.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 december 2011

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

CDA: Pas plan hogere snelheid aan

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 december 2011

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken