Bekijk het origineel

130 km nog geen gelopen race

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

130 km nog geen gelopen race

Minister krijgt tegengas uit Tweede Kamer voor hogere snelheid snelweg

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het op bijna 60 procent van de snelwegen invoeren van een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur kan misschien niet al per 2012 ingaan.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) werkt aan dat plan, maar kreeg gisteren te maken met veel weerstand in de Tweede Kamer. Ook coalitiepartij CDA plaatst nog veel vraagtekens bij Schultz' voornemen.

CDA-Kamerlid De Rouwe wil dat de snelwegen zijn aangepast op de nieuwe snelheidsnorm, voordat die gaat gelden. Tijdens het debat in de Kamer kwam Schultz echter met een overzicht waaruit bleek dat per 2012 op 20 procent van de 130 kilometerwegen nog niet de gewenste aanpassingen op het gebied van verkeersveiligheid, milieu- en geluidsoverlast zijn doorgevoerd. De Rouwe en met hem de vertegenwoordigers van de oppositiepartijen waren daar niet blij mee. Het debat werd gestaakt en gaat op een andere dag verder, als de Kamerleden nader hebben gekeken naar deze nieuwe informatie.

De Rouwe vindt de aanpassingsmaatregelen belangrijk, maar vraagt zich tegelijkertijd af of die niet te veel geld kosten. Al met al wil de VVD-bewindsvrouw 132 miljoen euro uittrekken voor verkeers- en milieumaatregelen. In een tijd waarin iedereen de broekriem moet aanhalen wordt dat De Rouwe te gortig. Hij opperde om een maximumsnelheid van 130 kilometer alleen in te voeren op wegen waar dat gemakkelijk kan, zonder (veel) aanpassingen te doen aan de wegen.

Die suggestie leverde een venijnige reactie op van coalitiepartner VVD. Kamerlid Apt- root noemde het "niet fraai" dat hij via de media moest horen van de idee├źn van De Rouwe. Volgens hem is alles in het regeerakkoord afgesproken, maar daarin staat geen budget vermeld. Ook Schultz erkende dat. De Rouwe wilde achteraf niet reageren op termen zoals "een verraad aan het regeerakkoord" en een eerste "clash tussen de coalitiepartners" die op de publieke tribune de ronde deden.

De ruzie binnen de coalitiepartijen bracht Schultz niet van de kaart. "Met deze coalitie heb je te maken met vele onzekerheden. We hebben een regeerakkoord, maar zelfs dat blijkt multi-interpretabel te zijn."

De snelheid op de A10-West bij Amsterdam moet voorlopig nog niet omhoog van 80 naar 100 kilometer per uur. De Amsterdamse wethouder Wiebes (Verkeer, VVD) heeft minister Schultz gevraagd haar plannen daartoe uit te stellen. Wiebes wil eerst zeker weten dat de snelheidsverhoging de Amsterdammers niet te zeer schaadt.Snelheid snelweg

- Snelheidsverhoging op snelweg kan mogelijk niet in 2012 ingaan.

- CDA keert zich tegen plannen minister Schultz (Infrastructuur).

- Ruzie binnen coalitie over verhoging maximumsnelheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 december 2011

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

130 km nog geen gelopen race

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 december 2011

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken