Bekijk het origineel

Graanbank in strijd tegen hongersnood

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Graanbank in strijd tegen hongersnood

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) – Graan opkopen is een mogelijke oplossing voor de dreigende hongersnood in Mali. Dat stelt Yvonne Gerner van de particuliere Stichting Rondom Baba. Zij probeert met Nederlands geld de zogeheten Graan Bank op te zetten.

De Verenigde Naties waarschuwden vorige week dat er dit jaar zeker 552 miljoen euro nodig is om de hongersnood in de Sahel in West-Afrika te voorkomen. Mali is een van die Sahellanden waar door droogte en tegenvallende oogsten hongersnood dreigt. „Het is wachten op de noodhulp, maar het probleem daarvan is dat die niet structureel is”, licht initiatiefneemster Gerner vanuit Mali toe.

Alle voorraden rijst en gierst worden nu opgekocht, veelal door handelaren die het vanaf het begin van de hongersnood tegen woekerprijzen verkopen. De arme mensen kunnen geen voorraad aanleggen. Als Gerner nu over geld zou beschikken, kan zij tot eind maart nog tegen normale prijzen rijst en gierst opkopen. „Daarom beginnen wij nu een actie om geld in te zamelen om de Graan Bank te kunnen vullen”, zegt Gerner.

De lokale, arme bevolking kan bij de Graan Bank het voedsel tegen gangbare prijzen kopen of op krediet afnemen. Tegelijkertijd wordt in de bank graan opgeslagen, om die in juli weer te zaaien voor een nieuw seizoen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 februari 2012

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Graanbank in strijd tegen hongersnood

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 februari 2012

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken