Bekijk het origineel

Aanbieders mobiele telefonie kampen met gevolgen crisis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Aanbieders mobiele telefonie kampen met gevolgen crisis

2 minuten leestijd

HOUTEN (ANP) – Telecombedrijven hebben de omzet uit mobiele telefonie in Nederland vorig jaar met bijna 4 procent zien dalen. Ook dit jaar zullen de opbrengsten teruglopen, verwacht onderzoeksbureau Telecompaper, zij het minder sterk dan in 2011.

De totale omzet uit mobieletelecomdiensten kwam in 2011 uit op 6,07 miljard euro, maakte Telecompaper gisteren bekend. Dat is 3,8 procent minder dan in 2010. In dat jaar namen de opbrengsten uit mobiele telefonie met 0,4 procent af.

De dalende opbrengsten zijn het gevolg van nieuwe regels op het gebied van tarieven, concurrentie en de moeilijke economische omstandigheden, aldus de onderzoekers. Daarnaast bracht sms-verkeer minder op door het sterk groeiende gebruik van mobiele internetdiensten zoals WhatsApp.

Telecompaper verwacht dat de opbrengsten dit jaar met 0,5 tot 1 procent dalen, tot ongeveer 6 miljard euro. Voor de periode tot en met 2016 wordt een licht herstel tot ongeveer 6,3 miljard euro voorzien. Telecombedrijven hebben de komende jaren te maken met lagere inkomsten uit internationaal belverkeer, aangescherpte regels voor contractbeëindiging en de verdere toename van het gebruik van mobiel internet. Zij zullen hun tarieven verder aanpassen aan de afname van het aantal telefoongesprekken en verzonden sms’jes, voorspelde hoofdonderzoeker Alejandra van de Roer.

Afgelopen jaar boekte alleen Vodafone in Nederland een hogere omzet dan in 2010 (plus 1,3 procent). Bij T-Mobile daalde de omzet met bijna 3 procent. KPN zag ruim 7 procent van de mobiele opbrengsten verdampen. KPN was vorig jaar opnieuw marktleider in Nederland, met 47 procent van de mobiele markt.

Volgens Telecompaper is de Nederlandse markt voor breedbandinternet in het laatste kwartaal van vorig jaar met 1,1 procent gegroeid. Er kwamen in totaal 67.000 aansluitingen bij. In totaal telt Nederland nu 6,37 miljoen aansluitingen voor breedbandinternet. KPN heeft een aandeel van 39,9 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 maart 2012

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Aanbieders mobiele telefonie kampen met gevolgen crisis

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 maart 2012

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken