Bekijk het origineel

Windows 8 werkt vanaf usb-stick op elke computer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Windows 8 werkt vanaf usb-stick op elke computer

3 minuten leestijd

HANNOVER – Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat Windows 8, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, allemaal kan. Zo bleek tijdens een demonstratie op ict-beurs CeBIT in Hannover dat het mogelijk is het systeem op elke willekeurige computer vanaf een usb-stick op te starten.

Een paar dagen geleden kwam Microsoft met de bètaversie van Windows 8. Al binnen 24 uur werd deze proefversie meer dan een miljoen keer gedownload. Microsoft verwacht veel van Windows 8. Operationeel directeur Kevin Turner deze week in Hannover: „Het systeem zal het gezicht van de technologiesector veranderen. Het is het eerste platform dat je op alle mogelijke toestellen eenzelfde ervaring geeft.”

Dat is precies de kracht van Windows 8. Het systeem is zo ontworpen dat het op zowel tablets als computers werkt. Is Windows 8 op de tablet met de vingers te bedienen, via de laptop of computer is de software met muis en toetsenbord aan te sturen.

De ‘look’ van de Windows 8 is totaal anders dan van zijn voorganger. Was die nog uitgerust met de traditionele startknop en icoontjes op het bureaublad, Windows 8 heeft zogenaamde tiles, tegels. Een klik op de tile brengt je in een programma, die je naast elkaar op hetzelfde scherm kunt laten draaien.

Windows 8 is ook te gebruiken op een computer waarop de software niet is geïnstalleerd. Op CeBIT liet Microsoftdirecteur Erwin Visser zien hoe dat werkt. Hij steekt een usb-stick in een laptop en binnen een mum van tijd draait Windows 8, met alle persoonlijke instellingen, op het apparaat. Deze dienst, Windows to Go, vereist wel een stick van minimaal 32 gigabyte. Goede beveiliging is aan te raden, aldus Visser; een usb-stick kan immers zomaar gestolen worden of kwijtraken.

Trekt iemand de usb onverwacht uit de laptop, dan is er geen man overboord. Visser laat een video spelen en trekt de usb uit het apparaat. Het beeld stopt. „Je hebt zestig seconden om de usb-stick weer in het apparaat te steken en alles werkt weer.” En inderdaad, zodra de usb-stick weer in de laptop zit, speelt de video verder. „Overschrijd je de zestig seconden of plaats je de usb-stick niet terug, dan sluit het systeem zichzelf af en blijven er geen sporen op de laptop achter.”

Windows to Go is vooral bedoeld voor bedrijven. Werknemers die thuis geen Windows 8 hebben geïnstalleerd, kunnen zo wel met het besturingsprogramma werken.

Een andere innovatie van Windows 8 is de manier van inloggen. Een uit letters bestaand wachtwoord is niet meer nodig. Microsoft introduceert een ‘beeldwachtwoord’. Visser krijgt toegang tot zijn computer door een beweging te maken van de neuzen van zijn kinderen naar de neus van een jachtluipaard, die op de foto op zijn scherm staan.

De definitieve versie van Windows 8 ligt naar verwachting in het najaar van 2012 in de schappen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 maart 2012

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Windows 8 werkt vanaf usb-stick op elke computer

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 maart 2012

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken