Bekijk het origineel

Steeds meer DNA-matches

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Steeds meer DNA-matches

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) – De landelijke DNA-databank kende vorig jaar veel meer ”matches” dan in 2010. Dat komt doordat sinds vorig jaar ook veelplegers in de databank worden opgenomen.

Vorig jaar waren er 50 procent meer matches dan in 2010 tussen sporen die op een plaats delict werden gevonden en DNA-materiaal van mensen die al in de databank zitten.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de databank, dat gisteren openbaar is gemaakt. De DNA-databank voor strafzaken, die dit jaar vijftien jaar operationeel is, is ondergebracht bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Bij bijna de helft (47 procent) van alle ruim 63.000 sporen die ooit in de databank zijn opgenomen, is inmiddels een mogelijke verdachte gevonden. In 1 op de 10 gevallen ging het om een koppeling met een ernstig misdrijf als moord of verkrachting. Veel oude sporen zijn in 2011 gekoppeld aan materiaal dat bij veelplegers is afgenomen. Het komt erop neer dat nu ongeveer 100 keer per week een match wordt gevonden, tegen wekelijks 67 in 2010. Behalve sporen zijn er ruim 130.000 profielen van personen opgenomen.

Hoewel cijfers ontbreken, besparen de toegenomen matches de politie veel tijd en geld.

„Het zorgt voor een focus in een onderzoek. Zo’n DNA-match zorgt voor vaart in een onderzoek, omdat de politie zich meteen op een verdachte kan richten”, aldus NFI-directeur Tjark Tjin-A-Tsoi.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 april 2012

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Steeds meer DNA-matches

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 april 2012

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken