Bekijk het origineel

Weer uitstel rechtszaak Suriname

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Weer uitstel rechtszaak Suriname

Proces Decembermoorden opgeschort

3 minuten leestijd

PARAMARIBO – Opnieuw is het strafproces over de Decembermoorden in Suriname opgeschort. De krijgsraad wil dat duidelijk wordt of de omstreden amnestiewet die in april werd aangenomen in strijd is met de grondwet. Die bepaalt dat er geen inmenging mag plaatsvinden in een lopende strafzaak.

De president van de krijgsraad voelde zich gisteren niet bevoegd zich erover uit te spreken en vroeg het openbaar ministerie onderzoek te doen. De verdachten hebben twee weken om in beroep te gaan. Het OM had tijdens een zitting in april om uitstel gevraagd om een constitutioneel hof de kans te geven de wet te toetsen, maar daar ging de krijgsraad gisteren niet op in.

Volgens de amnestiewet zouden hoofdverdachte en huidige president van Suriname, Desi Bouterse, en de 21 andere verdachten niet kunnen worden bestraft voor wat er op 8 december 1982 is gebeurd. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers.

De rechter concludeerde gisteren wel dat de amnestiewet niet in strijd is met internationale verdragen en dat de Decembermoorden dus geen misdaden tegen de mensheid zijn.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch lijkt het uitstel een nieuwe horde die nabestaanden van slachtoffers moeten nemen om gerechtigheid te krijgen. Volgens Amnesty International kan het wel lang duren, voordat er meer duidelijkheid is. De mensenrechtenorganisatie noemde het uitstel „niet ideaal.”

Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname laat het er niet bij zitten. „Het lijkt er nu toch op dat een misdadiger zijn straf gaat ontlopen, en dat kan niet.” Een broer van een van de slachtoffers reageerde eveneens teleurgesteld. Hij vindt dat de krijgsraad en het OM om de hete brij heen draaien.

De krijgsraad kwam door de amnestiewet in een moeilijke positie. Internationaal ontstond veel ophef over de wet. Het Nederlandse kabinet riep de ambassadeur terug uit Paramaribo en schortte ontwikkelingshulp aan het land op.

Voor minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken is er niets veranderd. De amnestiewet hangt Suriname nog steeds boven het hoofd. De afgekondigde maatregelen, zoals het terughalen van de ambassadeur, blijven wat hem betreft dan ook van kracht. Ook de hulp aan Suriname blijft opgeschort.

In zijn wekelijkse gesprek op tv zei premier Rutte gisteravond dat het vooral voor slachtoffers en nabestaanden van cruciaal belang is dat het proces tegen de verdachten van de Decembermoorden wordt voortgezet.

De Nederlandse Europarlementariër Toine Manders wil dat Bouterse niet welkom is bij een ontmoeting tussen leden van het Europees Parlement en de ACP (afgevaardigden van lidstaten uit Afrika, de Caraïben enlanden rond de Stille Oceaan). Deze ontmoeting zal in november in Suriname worden gehouden. Manders gaat zijn mededelegatieleden aanschrijven.


Amnestiewet

Proces Decembermoorden opgeschort zolang toekomst amnestie onzeker is.

Amnestiewet volgens rechter niet in strijd met internationale verdragen.

Nederland houdt vast aan genomen maatregelen, zoals opschorting hulp.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 mei 2012

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Weer uitstel rechtszaak Suriname

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 mei 2012

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken