Bekijk het origineel

Ware vrijheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ware vrijheid

4 minuten leestijd

„De Heere nu is de Geest; en waar de Geest des Heeren is, aldaar is vrijheid. 2 Korinthe 3:17

Vrijheid is een kostbaar goed. Wat is het een zegen dat wij nog in een vrij land mogen leven. Wie de bezettingstijd van de laatste wereldoorlog heeft meegemaakt, weet er iets van hoe erg het tegendeel is.

Maar wat zijn er in ons vrije land ook ontzaglijk veel gebonden mensen, slaven van ontelbare harde meesters. En wat zijn er helaas weinig echt vrije, vrijgemaakte mensen. Mensen die ten diepste aan niets en niemand meer gebonden zijn dan aan God alleen.

Want laten we ons toch niet inbeelden dat het mogelijk is om volstrekt vrij en bandeloos te zijn. We zijn allemaal gebonden mensen. Maar alleen wanneer we aan Christus gebonden zijn, zijn we gebonden „tot vrijheid”!

Om maar iets te noemen: we zijn van nature gebonden aan de belangrijkheid en gewichtigheid van ons eigen ik, ons ego! En hoeveel offers brengen we niet aan deze afgod? En hoe zwaar is deze slavendienst? Om almaar krampachtig ons eigen ik zoeken te behagen? We zijn gebonden aan bepaalde zonden, mensen, omstandigheden. Gebonden aan de dienst van satan, de wreedste meester die er bestaat.

Geldt het niet van ons allen van nature? Reeds in het paradijs hebben we de liefdedienst van de Heere moedwillig ingeruild voor de slavendienst van de duivel.

We kunnen ook gebonden zijn aan de wet Gods, aan de letter van Gods veroordelende en verdoemende wet. Want Gods letter doodt! (Lees slechts 2 Korinthe 3.)

O ja, we zijn van nature allemaal gebonden mensen. Gebonden door de dood, en gebonden tot de dood.

Wat is er al veel gewonnen wanneer al die banden voor ons knellende en kwellende banden worden. Zodat we ermee aan Gods voeten terechtkomen: ik lig gekneld in banden van de dood! „Och Heer’, och wierd mijn ziel door U gered...!” Och Heere, doe het! Doe het toch! En de Heere doet het! Door Zijn Geest, Die ook de Geest van Christus is. De Geest van Hem, Die eens gebonden werd door en tot de dood in al zijn verschrikking. Opdat Hij gevangenen vrijheid zou uitroepen en gebondenen opening der gevangenis. En Hij doet het! Door Zijn Geest ontdekt Hij aan de banden, zodat ze gaan knellen en kwellen. Maar Hij doet het, om die gebondenen in vrijheid te stellen, om ze te voeren tot de vrijheid der kinderen Gods.

Ja, Hij doet het! Toen hoorde God... Weten we er iets van?

Waar de Geest des Heeren is, aldaar is de vrijheid. De Geest gaat Christus verheerlijken. Hij gaat die gebonden zondaar zo overreden dat hij zich in het geloof overgeeft, om te schuilen achter het bloed van Christus, om rust te vinden in Zijn volbrachte borgwerk. En nu vrij van het doemvonnis der wet, dat aan Christus werd voltrokken. De Geest des Heeren maakt levend en spreekt vrij. En dan zijn we niet alleen vrij van het verdiende oordeel van God, maar ook van het oordeel van mensen. We laten ons niet meer beheersen door wat ‘men’ zegt en door wat ‘men’ oordeelt! Ons doen en laten wordt ten diepste niet meer bepaald door mensen, die soms ook zulke slavendrijvers kunnen zijn, maar alleen door Christus.

Waar de Geest des Heeren is, aldaar is vrijheid! We zien niet meer naar de ogen van mensen, maar alleen nog naar de ogen van God, die in Christus vriendelijke ogen zijn die ons niet verteren.

Gaat het niet erg hoog? Te hoog? Ja, maar dat komt dan doordat onze oude natuur, ons zondig bestaan, zich nog maar al te veel doet gelden. En dat is dan onze schuld. En het blijft onze strijd en onze smart. Ik, ellendig mens...

Maar toch: waar de Geest van Christus is (en werkt), aldaar is vrijheid!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 2012

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Ware vrijheid

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 2012

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken