Bekijk het origineel

EP op ramkoers over EU-budget

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

EP op ramkoers over EU-budget

3 minuten leestijd

STRAATSBURG – Het Europees Parlement (EP) zoekt de confrontatie met de EU-lidstaten over de omvang van de Europese uitgaven volgend jaar.

Het gaat om de klassieke tegenstelling. De meeste volksvertegenwoordigers die zitting hebben in het EP zijn overtuigd Europeaan. Zij willen dat de Unie financieel gezien een ruim jasje draagt, zodat zij haar taken zonder problemen kan uitvoeren. De regeringen, waaronder de Nederlandse, trappen juist op de rem, zeker nu zij zelf, als gevolg van de economische crisis en de scherpe eisen ten aanzien van hun begrotingen vanuit Brussel, op hun nationale budgetten flink moeten bezuinigen.

Het Parlement nam gisteren in Straatsburg een resolutie aan waarin het aangeeft dat door de Raad van Ministers aangedragen kortingen tot een bedrag van 1,9 miljard euro niet mogen doorgaan. Dat gebeurde met een overweldigende meerderheid: 492 afgevaardigden voor en 123 tegen. Tot de tegenstemmers behoorden Van Dalen (ChristenUnie) en Belder (SGP).

Van Dalen: „Dit is een pleidooi voor een stijging van de betalingen uit de begroting voor 2013 met 6,8 procent. Onbegrijpelijk in deze tijd.” De lidstaten vinden een verhoging van 2,79 procent voldoende.

Belder constateert dat de opstelling in de resolutie wordt verdedigd met het argument dat de EU-uitgaven vooral investeringen betreffen die de landen sociaal en economisch ondersteunen. „Daarbij vergeet men gemakshalve dat het de lidstaten zijn die eerst het geld bij elkaar moeten leggen. Zij krijgen dus een sigaar uit eigen doos”, aldus Belder. Hij acht het onjuist dat de Unie haar begroting mag laten uitdijen, terwijl lidstaten, burgers en bedrijven inleveren.

Europarlementariër La Via, rapporteur bij dit dossier, benadrukt daarentegen: „Het laatste waar bedrijven, onderzoekers, studenten en andere belanghebbenden bij EU-programma’s behoefte aan hebben, is onzekerheid over de vraag of de Commissie hun legitieme aanspraken wel kan honoreren.”

De inzet van het EP komt uit op een begrotingstotaal van 137,9 miljard euro. Het Parlement wil onder andere beoogde besparingen op de regionale politiek, met een potje om zwakkere regio’s te helpen, en de landbouw terugdraaien. Verder vraagt het meer geld voor de Palestijnen en voor het vredesproces in het Midden-Oosten: 200 miljoen euro aan kortingen op dit terrein schrappen en nog 100 miljoen extra ervoor uittrekken.

De jaarlijkse EU-begroting moet de goedkeuring hebben van zowel de Raad van Ministers als het Parlement. Het verdrag schrijft voor dat er in een situatie als nu, die bij het vaststellen van de jaarlijkse begroting niet ongebruikelijk is, de betrokken instanties onderhandelen over een compromis. Die besprekingen zullen vrijdag aanvangen en moeten op uiterlijk 9 november resulteren in een akkoord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 oktober 2012

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

EP op ramkoers over EU-budget

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 oktober 2012

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken