Bekijk het origineel

Economie eurozone glijdt af in recessie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Economie eurozone glijdt af in recessie

4 minuten leestijd

BRUSSEL – Somberheid overheerst in de berichten over de economieën in Europa. De eurozone als geheel is in een recessie terechtgekomen. De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de krimp dit jaar bovendien sterker uit zal vallen dan eerder gedacht.

De economen van genoemde instelling in Frankfurt publiceerden gisteren nieuwe prognoses. Zij voorspellen voor het gebied met de gemeenschappelijke munt voor 2012 een krimp van het gezamenlijk bruto binnenlands product (bbp) van 0,5 procent. Eerder werd rekening gehouden met een min van 0,3 procent. De deskundigen zijn ook negatiever over 2013. Zij voorzien dan wel weer een groei, maar met een omvang van slechts 0,3 procent. Eerder gingen zij uit van een vooruitgang met 0,6 procent.

Uit cijfers die het Europees statistiekbureau Eurostat in Luxemburg gisteren bekendmaakte, blijkt dat de economie van de eurozone als geheel in de periode van juli tot en met september voor het tweede achtereenvolgende kwartaal is gekrompen. Volgens de gangbare definitie verkeert zij daarmee in een recessie. De vorige keer was dat het geval in 2009.

De euro-economie zakte in het derde kwartaal met 0,1 procent in, na een daling met 0,2 procent in het kwartaal ervoor. In het eerste kwartaal was er voor het totaal van de zeventien landen waar met de gezamenlijke munt wordt betaald sprake van groei noch krimp.

De verschillen tussen de eurolanden waren afgelopen kwartaal opnieuw groot. Duitsland en Frankrijk realiseerden een kleine groei, terwijl de Nederlandse economie onverwacht sterk achteruitging (min 1,1 procent).

Econoom Martin van Vliet van ING verwacht dat de recessie van de eurozone in de eerste helft van 2013 aanhoudt. „De eurozone heeft dringend behoefte aan een stimulans. Beleidsmakers lijken niet van plan om hun bezuinigingsplannen af te zwakken, dus zal meer monetaire stimulering of een zwakkere euro nodig zijn om voor duurzame groei te zorgen in de eurozone”, stelt hij.

Bij een vergelijking op jaarbasis blijkt dat de economie van de eurozone in het afgelopen kwartaal 0,6 procent kleiner was dan in het derde kwartaal van 2011. In de hele Europese Unie trad over deze periode een krimp op van 0,4 procent.

Duitsland, Europa’s grootste economie, groeide in het derde kwartaal met 0,4 procent ten opzichte van dezelfde maanden in 2011. In het tweede kwartaal bedroeg de groei 0,5 procent op jaarbasis. Volgens ING-econoom Carsten Brzeski tonen de cijfers aan dat de Duitse economie weerbaarder is dan gedacht. Het vertrouwen van consumenten en producenten neemt al sinds het voorjaar af, maar dit heeft zich nog niet vertaald in een krimp van de economie.

Tegelijk waarschuwt Brzeski dat de vooruitzichten op korte termijn minder zonnig zijn. Hij wijst daarbij op de dalende orders voor de Duitse industrie. De kans op een diepe krimp in Duitsland is volgens hem echter bijzonder klein, onder meer omdat Duitsland veel exporteert naar landen buiten het eurogebied en daardoor steeds minder afhankelijk wordt van de ontwikkelingen in de andere eurolanden.

In Griekenland, Spanje, Italië en Portugal hield in de voorbije twaalf maanden de langdurige krimp aan. De Griekse economie gaf in het derde kwartaal 7,2 procent prijs ten opzichte van dezelfde periode in 2011. In Portugal kromp de economie afgelopen kwartaal op jaarbasis met 3,4 procent. Griekenland en Portugal voeren stevige bezuinigingen door om te kunnen voldoen aan de voorwaarden voor de noodsteun die beide landen ontvangen van Europa en het IMF.

Ook in het Verenigd Koninkrijk verslechtert het beeld. Britse winkeliers zagen de verkopen in oktober met 0,8 procent dalen ten opzichte van september, zo werd gisteren gemeld. Het gaat om de sterkste teruggang van de verkoopvolumes sinds april. Economen hadden verwacht dat de detailhandelsverkopen in oktober gelijk zouden blijven.

De Britse economie was in het derde kwartaal juist uit een recessie geklommen, met een groei van 1 procent op kwartaalbasis. De drie voorgaande kwartalen was er nog sprake van krimp. De overheid hoopte dat consumentenbestedingen de groei verder zouden stimuleren. Dat lijkt nu moeilijk te worden door de dalende winkelverkopen. „Er lijkt een krimp van de economie in het vierde kwartaal aan te komen”, somberde een Britse econoom gisteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 november 2012

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Economie eurozone glijdt af in recessie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 november 2012

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken