Bekijk het origineel

Peil grote rivieren lager dan verwacht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Peil grote rivieren lager dan verwacht

Uiterwaarden trekken dagjesmensen

2 minuten leestijd

ARNHEM (ANP) – Het waterpeil in de grote rivieren Rijn, Waal, IJssel en Lek wordt iets minder hoog dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte.

De Rijn bij Lobith bereikte gisteren een maximale stand van 13,99 meter boven NAP, terwijl eerder rekening werd gehouden met 14,45 meter boven NAP.

Voor morgen voorziet de dienst de hoogste waterstand van 14,10 meter boven NAP.

Daarna zakt het rivierwater, maar na nieuwjaarsdag is een nieuwe stijging niet uitgesloten, omdat het water in het stroomgebied van de Rijn in Zuid-Duitsland weer stijgt. Het duurt twee tot drie dagen voor dat rivierwater Nederland bereikt.

De rivierdijken zijn berekend op een maximale waterstand van ruim 15 meter boven NAP bij Lobith. De uiterwaarden lopen vol als het waterpeil de 12 meter boven NAP overschrijdt.

Door volgelopen uiterwaarden ontstaan immense waterpartijen, die veel dagjesmensen trekken.

Ook de Maas, die gevuld wordt door regenwater vanuit de Ardennen, is op veel plekken buiten de oevers getreden.

Door de grote hoeveelheid regen is het peil in het IJsselmeer en het Markermeer de laatste dagen eveneens flink gestegen, meldde Rijkswaterstaat gisteren. De dienst verwacht echter niet dat daardoor problemen zullen ontstaan.

Het peil van de Maas bij Maastricht zakte gistermiddag en zakt vandaag nog verder. Alleen de zijrivier de Roer bij Roermond stijgt nog, zo maakte het waterschap Roer en Overmaas gistermiddag bekend.

Het waterschap verwacht niet dat Maas, Roer en andere zij- riviertjes en beken voor veel wateroverlast zullen gaan zorgen.


Waterpeil

Waterpeil grote rivieren minder hoog dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte.

Voor morgen hoogste waterstand van 14,10 meter boven NAP verwacht.

Volgelopen uiterwaarden trekken veel dagjesmensen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 december 2012

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Peil grote rivieren lager dan verwacht

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 december 2012

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken