Bekijk het origineel

Dreamliner overal aan de grond

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dreamliner overal aan de grond

2 minuten leestijd

WASHINGTON – Een Amerikaans besluit om Boeing 787-toestellen voorlopig aan de grond te houden, heeft wereldwijd navolging gekregen. Ook in Europa, India en Japan is besloten de Dreamliner voorlopig niet te gebruiken.

De gezaghebbende Amerikaanse luchtvaartdienst FAA besloot gisteren dat maatschappijen de Dreamliner pas weer kunnen inzetten als duidelijk is dat de accu’s in het toestel veilig zijn.

Het Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart liet afgelopen nacht weten het Amerikaanse voorbeeld te volgen. In de EU vliegt momenteel alleen de Poolse maatschappij LOT Airlines met de Dreamliner. Air France-KLM heeft bestellingen geplaatst voor de Dreamliner, maar het toestel wordt waarschijnlijk pas in 2015 geleverd.

Ook de Japanse regering laat het toestel voor „onbepaalde tijd” aan de grond houden. Verschillende luchtvaartmaatschappijen in het land hadden daar zelf ook al toe besloten.

De besluiten volgen op een serie incidenten met de Dreamliner. Zo moest een Boeing 787 van de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways gisteren een voorzorgslanding maken na rookontwikkeling in de cockpit. De vermoedelijke oorzaak was een probleem met een accu.

Het besluit van de luchtvaartdienst kan grote gevolgen hebben. Hoewel in de VS momenteel alleen United Continental Holdings het toestel gebruikt, heeft de FAA internationaal een leidende rol.

Boeing liet vandaag weten mee te werken met het onderzoek van de FAA naar het ontwerp en de fabricage van het toestel. Het bedrijf zegt er vertrouwen in te hebben dat de 787 een veilig toestel is.

Zie ook pag. 13.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 januari 2013

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Dreamliner overal aan de grond

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 januari 2013

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken