Bekijk het origineel

Vorderingen Iran met verrijken uranium

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vorderingen Iran met verrijken uranium

1 minuut leestijd

WENEN (AP) – Bij de uraniumverrijkingsfabriek in het Iraanse Natanz zijn 180 hightechcentrifuges geheel of gedeeltelijk geïnstalleerd. Dat zegt het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in een rapport dat gisteren is gepresenteerd.

Diplomaten hebben al eerder gezegd dat Teheran was begonnen met het moderniseren van het atoomprogramma, maar dit was de eerste onafhankelijke bevestiging van deze berichten.

Het IAEA-rapport werd gisteren doorgestuurd naar de lidstaten. In het rapport staat dat inspecteurs van de IAEA bij een inspectie in Natanz op 6 februari 180 IR-2m-centrifuges hebben gezien. Een deel daarvan was al volledig geïnstalleerd. De IR-2m-centrifuges kunnen drie tot vijf keer sneller uranium verrijken dan de apparatuur die tot voor kort in Natanz werd gebruikt.

Veel landen vrezen dat Iran uiteindelijk hoogverrijkt uranium voor een kernwapen wil produceren. Iran ontkent dit echter met klem en beweert dat het atoomprogramma slechts vreedzame doeleinden kent.

Dat Iran nu daadwerkelijk begonnen is met het uitbreiden van het atoomprogramma is voor veel landen reden tot zorg. De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland gaan dinsdag in Kazachstan met Iran in overleg over het atoomprogramma. Ze eisen dat Iran stopt met de verrijking.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 februari 2013

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Vorderingen Iran met verrijken uranium

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 februari 2013

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken