Bekijk het origineel

Energiebesparing in de knel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Energiebesparing in de knel

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP). Steeds meer woningcorporaties moeten door maatregelen van het kabinet stoppen met het energiezuiniger maken van woningen. Dat stelt de Woonbond, de landelijke belangenvereniging van huurders, in een vandaag gepubliceerd onderzoek.

Naar verwachting kan ruim de helft van de woningen de doelstelling, uit een vorig jaar opgesteld convenant om energie te besparen, niet halen. Slechts 15 van de 52 woningcorporaties kunnen alle voorgenomen plannen nog uitvoeren. Een op de drie corporaties maakt pas op de plaats of stopt zelfs helemaal met investeren, blijkt uit het onderzoek.

Woningbouwvereniging Maarn uit Utrecht verklaart: „Gezien de opgelegde financiële verplichtingen door de minister zijn voorgenomen investeringen in energiebesparing voor onbepaalde tijd stopgezet.”

De doelstelling van de overheid is dat corporatiewoningen in 2020 gemiddeld energielabel B hebben. Behalve dat het helpt bij het terugdringen van CO2-uitstoot, zorgt dit volgens de corporaties bij bewoners voor een lagere energierekening en meer wooncomfort.

Volgens de Woonbond is het grootste probleem de 1,7 miljard verhuurdersheffing die corporaties jaarlijks moeten gaan bijdragen aan het Rijk. Ronald Paping, directeur van de bond, verklaar: „Door de heffing krijgen huurders minder onderhoud en renovatie aan hun woning en moeten zij meer betalen voor woningverbetering.”

De Woonbond stelt voor om de verhuurdersheffing te vervangen door een investeringsplicht, onder andere in energiebesparing.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 juli 2013

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Energiebesparing in de knel

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 juli 2013

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken