Bekijk het origineel

Levensredder overlijdt in Capelle aan den IJssel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Levensredder overlijdt in Capelle aan den IJssel

2 minuten leestijd

CAPELLE A/D IJSSEL. Johannes Aart van Vliet, binnenvaartschipper uit Ouderkerk aan den IJssel en levensredder bij de watersnood van 1953, is zondag op 89-jarige leeftijd in verzorgingshuis De Rozenburcht in Capelle aan den IJssel overleden.

Opa Boot, zoals hij bekendstond, zal morgen op de begraafplaats aan de Hollandsche IJssel in Ouderkerk aan den IJssel worden begraven. Met de ijsselaak Den Onthaestingh wordt hij naar zijn laatste rustplaats gebracht.

De Ouderkerker ontving op 7 januari 2009, bijna 56 jaar na dato, een onderscheiding voor een heldendaad tijdens de watersnoodramp van 1953. Van Vliet en zijn vriend Cor Heuvelman kregen een zilveren medaille van de Stichting Carnegie Heldenfonds omdat ze een belangrijke bijdrage leverden aan het beschermen van de IJsseldijk.

In de rampnacht van februari 1953 –tijdens een zware storm en bij ijzige koude– vochten vrijwilligers met zandzakken tegen het stijgende water. Maar zij konden de dijk niet afdoende verstevigen. Rond 5.30 uur ontstond een groot gat in de dijk. Een ramp dreigde voor een gebied dat zich uitstrekte tot Alphen aan den Rijn, Leiden, Den Haag en Rotterdam. In een poging dit gevaar af te wenden, vorderde de burgemeester „in naam der koningin” het graanschip van schipper Arie Evegroen, om daarmee het gat in de dijk te dichten.

Van Vliet vervoerde met zijn eigen schip vele zandzakken naar dat van Evegroen. Zo droeg hij bij aan het voorkomen van een overstroming en werden duizenden mensenlevens gered.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 augustus 2013

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Levensredder overlijdt in Capelle aan den IJssel

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 augustus 2013

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken