Bekijk het origineel

Waterschap herstelt landgoed bij Nijkerk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Waterschap herstelt landgoed bij Nijkerk

2 minuten leestijd

NIJKERK. Waterschap Vallei en Veluwe verhoogt de grondwaterstand in het sterk verdroogde Landgoed Appel in het buitengebied van Nijkerk, Voorthuizen en Zwartebroek. De ingreep moet leiden tot meer natte heide.

De werkzaamheden zijn onderdeel van het herstelbeleid voor verdroogde gebieden waarvoor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincies een investeringsovereenkomst hebben afgesloten.

Landgoed Appel, in totaal 300 hectare particulier bezit, is een van de zogeheten TOP-lijstgebieden, met natuur van bijzondere waarde, waarover is afgesproken dat de overheden er actief het waterpeil beïnvloeden.

De verhoging van de grondwaterstand is er volgens een woordvoerder van het waterschap mede op gericht dat planten en dieren terugkeren die voor de verdroging ook in het gebied voorkwamen.

Onder meer wordt een leemlaag aangebracht in een deel van de Appelse Beek waar deze watergang een hoge zandrug doorkruist. Daardoor blijft er meer water in het gebied. Ook worden er drie regelbare stuwen geplaatst om het bos te ‘vernatten’. In het bosgebied van de Rubberbeek maakt het waterschap een watergang ondieper en plaatst het twee stuwen, zodat het water langer in het gebied blijft en niet wordt afgevoerd.

Het project kost 50.000 euro. Brussel en de provincie Gelderland betalen daarvan het grootste deel. De maatregelen hebben volgens het waterschap geen nadelige effecten op de aanliggende landbouwpercelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 augustus 2013

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Waterschap herstelt landgoed bij Nijkerk

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 augustus 2013

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken