Bekijk het origineel

Economie eurozone groeit 0,3 procent

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Economie eurozone groeit 0,3 procent

2 minuten leestijd

LUXEMBURG (ANP). De economie van de eurolanden is in het tweede kwartaal met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat gisteren op basis van een nieuwe schatting.

De nieuwe raming komt overeen met de eerste inschatting, die halverwege augustus werd gepubliceerd. Op jaarbasis viel de krimp iets minder groot uit dan eerder gedacht. De economie van de eurozone was in het tweede kwartaal 0,5 procent kleiner dan een jaar eerder, in plaats van 0,7 procent zoals eerder werd gemeld.

Voor de hele Europese Unie kwam de groei uit op 0,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Hier werd vorige maand een vooruitgang met 0,3 procent gemeld. De economieën van de 27 EU-lidstaten waren vorig kwartaal gemiddeld even groot als in het tweede kwartaal van 2012.

Europees commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) liet bij monde van zijn woordvoerder weten dat de groeicijfers „opnieuw welkome tekenen zijn dat de Europese economie een keerpunt heeft bereikt.” Brussel verwacht dat de groei tegen 2014 meer solide zal zijn.

Het is echter nog geen tijd voor zelfgenoegzaamheid, aldus de zegsman. Het is veel te voorbarig om te stellen dat de crisis over is, mede gezien de dramatische werkloosheidscijfers in veel delen van Europa.

De sterkste groei op kwartaalbasis werd gemeten in Portugal. Daar was de economie 1,1 procent groter dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Duitsland, Litouwen, Finland en Groot-Brittannië volgden met een plus van 0,7 procent. De Cypriotische economie ging met een min van 1,4 procent het sterkst achteruit, gevolgd door Slovenië (min 0,3 procent), Italië en Nederland (beide min 0,2 procent).

Voor Griekenland is geen vergelijking op kwartaalbasis beschikbaar. De Griekse economie was in het tweede kwartaal 4,6 procent kleiner dan een jaar eerder. Dat is de sterkste krimp op Cyprus na (min 5,2 procent).

Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit blijkt dat de economische activiteit in de eurolanden in juli en augustus verder is gegroeid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 september 2013

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Economie eurozone groeit 0,3 procent

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 september 2013

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken